Logo Realitatea.md

Alege să fii un alegător informat! www.voteaza.md – platforma actualizată care îți spune totul despre procesul electoral, lansată de CEC

31 Octombrie 2018, 16:23 // Actualitate

Comisia Electorală Centrală a lansat o versiune nouă a paginii web www.voteaza.md. Platforma dă răspuns alegătorilor, dar și tinerilor care urmează să devină alegători la tot ce ține de votare. Totodată, pentru a ușura procesul de învățare, pe pagină sunt publicate și materialelor realizate de CEC și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE). Mai nou, pagina a fost adaptată și pentru persoanele cu dizabilități de vedere și de auz.

„Consiliu electoral de circumscripție”, „listă electorală”, „înregistrare prealabilă”, „sistem electoral mixt” -  toate acestea îți par noțiuni abstracte, greu de înțeles sau le înțelegi parțial? Atunci nu-ți rămâne decât să intri pe voteaza.md și acolo toate „misterele” electorale îți vor fi dezvăluite.

Voteaza.md este o platformă online de educație civică gândită special ca să fie un îndrumar electronic pentru fiecare cetățean, care vrea să pună umărul la consolidarea democrației din țara noastră, fie cu un vot, în ziua alegerilor, fie să se implice direct în procesele electorale ca funcționar(ă) electoral(ă) sau chiar candidat(ă), sau să promoveze educația civică în rândul semenilor.

Platforma online a fost elaborată de Comisia Electorală Centrală (CEC), cu suportul PNUD Moldova, și are mai multe rubrici. Vizitatorii paginii pot găsi la rubrica „Procesul electoral” informații despre „Sistemul electoral mixt”, care va fi procedura de votare în cadrul acestuia și cum vor fi aleși deputații în Parlament? La fel, li se vorbește deslușit ce sunt organele electorale.

La rubrica „Secțiile de votare” cetățeanul cu drept de vot, indiferent că locuiește în Republica Moldova sau este plecat peste hotare pe o perioadă temporară sau este stabilit acolo permanent, poate găsi toată informația de care are nevoie despre secțiile de votare din țară și cele organizate în străinătate.

Rubrica „Fii informat” pune la dispoziția cititorilor legislația electorală și oferă răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre procesele electorale. Tot aici pot fi găsite și mai multe link-uri care pot fi de ajutor vizitatorilor, dar, mai ales, aceștia pot răsfoi virtual și „DEX-ul electoral”, care conține noțiuni utile.

Comisia Electorală și-a dorit să pună la dispoziția alegătorilor, dar și a tinerilor care urmează să devină alegători, un site care să le dea răspuns la orice întrebare ce ține de organizarea proceselor electorale de la noi din țară. Totodată, pagina reprezintă și o platformă pentru promovarea materialelor și informațiilor produse în cadrul diferitor campanii de informare și educație electorală realizate de echipa CEC și CICDE.

Așa cum educația civică este o miză importantă pentru Comisia Electorală, pe pagina voteaza.md este și o rubrică dedicată evenimentelor, care promovează activismul civic. Tot aici sunt plasate variantele electronice ale diferitor materiale informative, așa ca broșuri, pliante, postere, infografice, care vin ca un suport pentru dezvoltarea cunoștințelor în materie electorală.

La fel, tot pe acest site pot fi vizionate mai multe spoturi video, motivaționale și grafice, care explică procesele electorale.

Scopul accesibilității web este să permită oricărui utilizator accesul în condiţii de egalitate la informaţiile şi funcţiile de pe web. Mai exact, accesibilitatea web înseamnă că toate persoanele pot înţelege, naviga şi interacţiona într-un mod cât mai ușor cu platforma. Acest portal este gândit astfel încât să fie cât mai ușor de utilizat, inclusiv pentru persoanele cu anumite dizabilități de vedere și auz.

Platforma online de educare civică — voteaza.md, precum și pagina oficială a Comisiei Electorale — CEC.md, au fost modernizate în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău, prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0787 0.0000%
USD USD 18.0329 0.0000%
RUB RUB 0.2785 0.0000%
RON RON 4.2187 0.0000%
UAH UAH 0.6843 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile