Logo Realitatea.md

Alegerile anticipate în municipiile Chișinău și Bălți vor avea loc pe 20 mai? Ce zice Comisia Electorală Centrală (FOTO)

06 Martie 2018, 16:39 // Politica

Alegerile locale noi în municipiile Chișinău și Bălți ar putea avea loc la data de 20 mai curent, dacă Comisia Electorală Centrală (CEC) va da aviz pozitiv asupra acestor subiecte, care se regăsesc pe ordinea de zi a Comisiei din data de 12 martie curent.

Pe site-ul instituției, CEC, a postat recent ordinea de zi a ședinței ordinare de luni, unde vor fi dezbătute aceste două subiecte.

De asemenea, pe ordinea de zi se mai regăsesc și chestiunile privind aprobarea devizului de cheltuieli pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale noi pentru funcția de primar general al municipiilor Chișinău și Bălți, din data de 20 mai curent.  

Șeful interimar al Direcției comunicare, relații publice și mass media al CEC, Corneliu Pasat, a menționat pentru Realitatea.md că potrivit Codului electoral, alegeri locale noi, se organizează de două ori pe an – toamna și primăvara, iar pentru primăvară deja a fost stabilită data de 20 mai pentru alegeri anticipate în cinci sate.

„Dacă localitățile unde urmează să se desfășoare alegeri anticipate se încadrează în termenul de 60 de zile înainte de la data stabilită deja, adică 20 mai, atunci reiese că aceste alegeri vor avea loc la data stabilită. Totuși există o procedură ce ține de examinare, dezbaterea și aprobarea dății de către membrii Comisiei. Astfel, pentru ca acest lucru să fie aprobat, este nevoie ca cel puțin cinci membri ai CEC, din cei nouă, să-și dea votul pentru aceasta”, a afirmat Pasat.

Realitatea.md amintește că cele două municipii au rămas fără primari în luna februarie, după ce aceștia și-au dat demisia din propria inițiativă. De menționat că deja unele partide politice și-au anunțat candidatul la alegerile anticipate, care ar urma să aibă loc, fără a aștepta ca CEC să numească data scrutinului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5319 -0.6020%
USD USD 17.2703 0.1229%
RUB RUB 0.2682 -0.8503%
RON RON 4.1084 -0.5687%
UAH UAH 0.6415 1.2149%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile