Logo Realitatea.md

Alegerile din 20 octombrie, un Bacalaureat pentru Guvern! Sandu: Orice tentativă de a folosi resursa administrativă va fi sancționată foarte și foarte dur

11 Septembrie 2019, 14:02 // Stiri

Alegerile locale din 20 octombrie curent reprezintă un „Bacalaureat” pentru toate instituțiile publice din țară în ceea ce privește neimplicarea sub orice formă în campania electorală. Astfel, orice tentativă de a utiliza resursele administrative în campania electorală va fi sancționată foarte și foarte dur, promite premierul Maia Sandu.

În debutul ședinței de astăzi a Guvernului, șeful Cabinetului de Miniștri a vorbit despre implicarea în trecut a instituțiilor publice în campania electorală, solicitând ca acest lucru să nu se mai repete. 

„Se apropie alegerile locale, noi ne-am făcut cunoscuți în toată lumea atunci când au fost anulate rezultatele alegerilor, iar unii funcționari nu s-au sinchisit de a face campanie pentru unii sau alții. Mesajul meu este către toți funcționarii publici. Cu toții știm care au fost metodele Partidului Democrat, aplicate prin intermediul acestor instituții. Unii dintre ei sunt în continuare acolo. Orice tentativă de a folosi resursa administrativă va fi sancționată foarte și foarte dur”, a declarat Maia Sandu.

Totodată, potrivit premierului, Comisia Electorală Centrală „are o sarcină foarte serioasă pentru că trebuie să-și restabilească imaginea”. „Toată finanțarea trebuie să fie legală și transparentă. Pomenile electorale sunt ilegale și trebuie sancționate. Suntem foarte serioși atunci când vorbim despre alegeri libere și corecte și nu vom permite nimănui să discrediteze acest proces”, a mai spus Maia Sandu.

În context, șefa Cabinetului de Miniștri a menționat că Agenția de Servicii Publice, instituție despre care a spus că a fost utilizată masiv în campaniile elecrtorale precedente, are un nou șef interimar. Este vorba despre Mircea Eșanu, căruia i-a urat succese, așteptarea fiind ca „această Agenție să lucreze pentru cetățeni și să nu fie implicată în tot felul de scheme așa cum s-a întâmplat în trecut”.

În aceeași ordine de idei, vicepremierul Andrei Năstase, ministru al Afacerilor Interne, a precizat că a emis un ordin cu privire la desfășurarea alegerilor din 20 octombrie, având în vizor și aspectele cu privire la finanțarea partidelor politice. „Am solicitat și voi solicita Procuraturii Generale să investigheze cazurile de finanțare a partidelor politice”, a menționat Năstase.

La fel, acesta a dat asigurări că polițiștii nu vor fi utilizați pe post de „agenți electorali”. „De acum îaninte polițiștii vor trebui doar să respecte legea. Am un apel și către toți cetățenii Republicii Moldova să ne sesizeze imediat dacă practicile anterioare se vor repeta”, a conchis vicepremierul.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4479 0.0602%
USD USD 17.7711 -0.4799%
RUB RUB 0.2704 -0.8434%
RON RON 4.0440 -0.0445%
UAH UAH 0.7243 -0.1516%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile