Logo Realitatea.md

ALERTĂ! Două focare de pesta porcină, depistate în Moldova. Cazurile au fost notificate de ANSA în raioanele Soroca și Edineț

16 Mai 2017, 14:50 // Economie

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a anunțat astăzi că pe teritoriul Republicii Moldova sunt notificate două focare de pestă porcină africană. Acestea au fost depistate în satul Rubleniţa, r-nul Soroca şi satul Brătuşeni, r-nul Edineţ. Noi cazuri de morbiditate, mortalitate și extinderea bolii la porcine nu au fost depistate.

Foto: botosaniexpres.ro

Animalele din zona de protecție și zona de supraveghere sanitar–veterinară instituite sunt monitorizate și supravegheate permanent de instituțiile sanitar–veterinare teritoriale, fiind supuse permanent examenelor clinice și cercetărilor de  laborator a probelor prelevate de la acestea, în scopul monitorizării bolii și titrului de anticorpi.

Pe 28 aprilie 2017 în focarul din s. Rublenița, r. Soroca au fost introduși purcei santinelă, de la care după o perioadă de 7 zile au fost prelevate probe de ser sangvin pentru cercetări de laborator la detecția anticorpilor, rezultatele sunt negative.

Referitor la focarul de PPA din s. Brătușeni, r. Edineț, consemnăm, că măsurile de eradicare a focarului se efectuează conform Planului de contingență și Manualului operațional pentru intervenția în focare de pestă porcină africană. Din zona de protecție și supraveghere au fost prelevate 30 de probe de ser sangvin din diferite exploatații de porcine pentru cercetări de laborator, probele sunt testate.

În perioada 1 ianuarie–10 mai 2017 pe segmentul vamal cu Ucraina au fost confiscate din bagajele cetățenilor carne și produse din carne de porc în cantitate de 1750 kg.

Pentru perioada de referință Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, întru executarea indicației Guvernului Republicii Moldova, a convocat ședința de lucru cu participarea persoanelor de decizie de la Ministerul Finanțelor, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Serviciul Protecției Civile și Situații Excepționale, Inspectoratul General de Poliție, Departamentul Poliției de Frontieră, Serviciul Vamal,  Președinții raioanelor Dondușeni, Soroca, Edineț, Șefii direcțiilor raionale pentru siguranța alimentelor Dondușeni, Soroca,  Edineț, Asociația Producătorilor de Carne de Porc, cu tematica: Situația epidemiologică la PPA în teritoriul Republicii Moldova, conlucrarea autorităților responsabile la întreprinderea măsurilor de asanare a focarelor de boală existente.

 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6502 0.4735%
USD USD 17.2491 0.1422%
RUB RUB 0.2705 1.0082%
RON RON 4.1319 0.5255%
UAH UAH 0.6338 0.0158%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile