Logo Realitatea.md

Altercații verbale la ședința CMC! Dorin Chirtoacă: Vă grăbiți ca mireasa la pat. Ion Ceban: Cum el vă va, nimeni nu vă va

28 Iulie 2015, 14:17 // Politica

Scandal și altercații verbale la ședința de constituire a Consiliului Municipal Chișinău. Totul a început după ce a fost aprobată ordinea de zi cu patru puncte, ceea ce a stârnit nemulțumirea socialiștilor care au venit cu propunerea de a include punctul referitor la constituirea comisiilor consultative de specialitate.

 

Imediat a reacționat primarul Dorin Chirtoacă, care le-a spus celor din fracțiunea PSRM că ”graba strică treaba, iar socialiștii nu au dreptul să propună nimic, pentru că nu au primit încă mandatele de consilieri, prevedere valabilă pentru toți consilierii”. La rândul său, socialistul Ion Ceban l-a îndemnat pe Chirtoacă să nu inventeze chestiuni juridice.

După ce primarul i-a răspuns că socialiștii fac ”spectacol”, Ceban i-a dat o replică.

”Este regretabil ca atunci când solicităm să ne fie respectată legea, dumneavoastră considerați că acest lucru e spectacol. Sper că asta se întâmplă pentru ultima dată în ședința CMC și toate cele ulterioare”, a spus Cebanu. 

Întrucât cei prezenți în sală nu puteau ajunge la un numitor comun, socialiștii au cerut o pauză de 20 de minute pentru consultări cu președinții fracțiunilor pentru a decide în privința comisiilor. Chirtoacă imediat a venit cu o replică.

”Vă grăbiți ca mireasa la pat ca să constituiți comisiile. Din partea fracțiunii PL, pauză o să fie cât credem noi de cuviință, nu cât spuneți Dvs. Asemenea lucruri nu se discută în 20 de minute, decât poate dacă ați discutat deja cu unii consilieri și vreți să ne faceți un cadou la sfârșit de luna iulie”, a spus Chirtoacă.

Replicile lui Chirtoacă la adresa socialiștilor nu au încetat nici în timpul pauzei. Acesta a declarat pentru jurnaliști că fracțiunea PSRM ”speculează o situație de moment, mai ales că unii dintre colegii din fracțiunea PL nu sunt la ședință, pentru că au plecat în concediu. Domnul Ceban a plecat în Turcia chiar în a doua zi după alegeri, îi e rușine să meargă la odihnă în Crimeea”.

Nici după ce au revenit, consilierii nu au convenit asupra subiectului privind componența și numărul comisiilor.

Socialiștii și cei din fracțiunea Partidului Nostru au cerut ca următoarea ședință a CMC să fie convocată vinerea viitoare, în cadrul căreia primul punct pe ordinea de zi să fie constituirea comisiilor. Acest lucru însă nu i-a mulțumit pe cei din fracțiunile PL și PPEM. Secretarul fracțiunii PPEM, Veaceslav Bulat, a venit cu propunerea ca ședința CMC să aibă loc la 3 septembrie, propunere susținută și de PL. Liberalii au motivat această pauză prin faptul că este nevoie de timp pentru a fi constituită o majoritate în CMC, iar ulterior să fie constituite comisiile consultative ale CMC.

Socialiștii au spus însă că data propusă nu este una adecvată, din moment ce va coincide cu începutul anului de studii, când se va discuta despre alte probleme. Totuși, propunerea privind convocarea CMC la 3 septembrie a acumulat numărul necesar de voturi.

După ședința CMC, Ion Ceban a făcut declarații de presă și i-a reproșat lui Oazu Nantoi că i-a făcut ”jocul lui Dorin Chirtoacă”, pe care l-a numit ”circar”.

”Țineți minte: cum el vă va, nimeni nu vă va (despre Dorin Chirtoacă), ați făcut show circarului care continuă să își bată joc de chișinăuieni și de CMC. Astăzi trebuia să se discute despre copiii care stau câte 20.000 în rând la grădiniță, despre tarifele la apă, deciziile ilegale ale ANRE și nimeni nu are habar de acest lucru. Acest lucru e foarte urât”, a menționat Ion Ceban. 

Amintim că aleșii din Consiliul Municipal Chișinău s-au întrunit astăzi în prima ședință după alegerile locale. 48 din cei 51 de aleși locali și-au primit mandatele, trei consilieri fiind absenți la ședința de astăzi. De asemenea, Dorin Chirtoacă și-a primit legitimația de primar general. 

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1921 0.0000%
USD USD 17.4521 0.0000%
RUB RUB 0.2364 0.0000%
RON RON 4.3476 0.0000%
UAH UAH 0.6167 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile