Logo Realitatea.md

Am putea avea un nou sistem unitar de salarizare în sectorul bugetar după care vor fi formate lefurile (FOTO)

10 Iulie 2018, 17:27 // Economie

Proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost examinat astăzi în cadrul unei ședințe la Guvern, prezidată de prim-ministrul Pavel Filip.

„Implementarea noului sistem de salarizare va aduce mai multă claritate și echitate, asigurând o abordare corectă între cei care ocupă o poziție salarială mai joasă și cei care se află într-o poziție mai înaltă. Actualul cadru legislativ în domeniul salarizării a devenit greoi și netransparent din cauza multiplelor adaosuri și suplimente salariale, a precizat Pavel Filip.

Proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar nu prevede cuantumul salariilor. Acesta urmează să fie calculat anual, în baza salariului minim pe economie stabilit la începutul anului în legea bugetului. Potrivit proiectului, noul sistem de salarizare va reprezenta o grilă unică cu 15 grade și 130 de clase de salarizare. Salariul de bază va reprezenta principalul element al remunerației angajaților, majoritatea sporurilor fiind încorporate în acesta.

Trecerea la sistemul unitar de salarizare în sistemul bugetar va reduce numărul de acte normative care stabilesc condițiile de salarizare, la bază fiind o singură lege. Astfel, va fi asigurat un sistem de salarizare transparent, echitabil, simplu de calculat și de gestionat, care va remunera performanța angajaților. Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat ca proiectul de lege să fie definitivat într-un timp restrâns, după care să fie propus pentru consultări publice.

Documentul a fost elaborat de Ministerul Finanțelor, cu participarea experților locali și internaționali, precum și a specialiștilor din cadrul autorităților și instituțiilor din sectorul bugetar. La baza proiectului a fost pus Conceptul privind sistemul unitar de salarizare aprobat de Guvern la 28 iulie 2017.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3054 -0.4999%
USD USD 17.1322 0.0041%
RUB RUB 0.2559 -1.8788%
RON RON 4.0703 -0.4963%
UAH UAH 0.6291 -0.4904%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile