Logo Realitatea.md

Analiză de sânge prin respirație. Trei studenți de la UTM au venit cu o invenție inedită - Reportaj VIDEO

03 Mai 2017, 20:23 // Societate

O analiză de sânge poate fi realizată și prin respirație, fără nicio înțepătură. Au demonstrat-o trei studenți de la Universitatea Tehnică din Moldova, care au inventat o metodă non-invazivă de măsurare a nivelului de glicemie din sânge.

Dacă tinerii vor găsi banii necesari pentru a-și pune ideea în practică, pacienții care suferă de diabet zaharat vor ști, doar printr-o suflare, câtă insulină să-și injecteze.

Embed:

Nicolai Ababii, unul dintre cei trei autori ai metodei de recoltare a analizelor de sânge prin respirație, explică că invenția va fi de mare folos, în special, copiilor care suferă de diabet zaharat. Micuții nu vor mai fi înțepați zilnic pentru măsurările de glicemie. 

„Pacienții cu diabet zaharat, pentru a-și măsura nivelul glucozei, au nevoie să-și înțepe degetul o dată sau de câteva ori pe zi - un lucru stresant și incomod. Invenția noastră este anume o metodă non-invazivă, deoarece are loc prin respirație”, a explicat Nicolai Ababii, doctorant.

După o cercetare de aproape doi ani, cei trei doctoranzi: Eugeniu Lazari, Vasile Postica și Nicolai Ababii, au găsit soluția mai puțin dureroasă. Astfel, doar printr-o suflare pacientul va ști câtă insulină trebuie să-și administreze. 

„Pacienții suflă în senzorii obținuți, în așa fel are loc schimbarea proprietăților senzorilor care măsoară concentrația de acetonă și, în urma prelucrării, se obține nivelul glucozei în sânge”, a adăugat Nicolai.

Tinerii de la UTM sunt primii din lume care au elaborat un aparat ce măsoară nivelul glicemiei din sânge prin respirație. Ideea lor a cucerit și comunitatea științifică din exterior, iar lucrarea în care cei trei studenți explică secretele invenției a apărut într-o revistă internațională. 

„Aceste rezultate au apărut în revista „Small Micro” - o revistă cotată în plan mondial. Și ea a fost publicată pe coperta acestei reviste. Acesta nu este un succes pentru univesitate, dar pentru toată comunitatea științifică”, a menționat Victor Șontea, profesor.

Însă, pentru a finaliza proiectul și pentru a pune la dispoziția bolnavilor noile aparate, tinerii au nevoie de resurse financiare. Nici nu speră că acestea vor fi alocate din bugetul statului, de aceea, planifică să aplice la programe internaționale. 

„Până la modul practic este foarte mult de muncit. În primul rând, trebuie multe finanțe. Nu pot spune suma exactă, dar e vorba de milioane”, a spus Nicolai.

„Având o finanțare suficientă, noi vom finisa toate investigațiile, tot lanțul tehnologic ca să fie implementat în industrie și vom înainta la programul UE „Orizont”, or, eu sper să găsim acei sponsori, oameni care au capital și vor să-l investească undeva ca să-i aducă venit”, a precizat Victor Șontea.

În prezent, bolvanii de diabet zaharat își măsoară nivelul glicemiei cu ajutorul glucometrului. În lume, sunt 415 milioane de persoane care suferă de diabet zaharat. În Republica Moldova, numărul acestor pacienți este de peste 80 de mii, potrivit Centrului Naţional de Management în Sănătate.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4181 0.0382%
USD USD 17.2037 0.0809%
RUB RUB 0.2264 0.1770%
RON RON 4.1911 0.0692%
UAH UAH 0.6051 -0.1815%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile