Logo Realitatea.md

Andrei Năstase, atac la independența a două instituții de presă din RM, sesizând MRP şi MAE din România! Reacția Societății Ziariștilor de peste Prut (DOC)

23 Septembrie 2017, 12:58 // Societate

Președintele Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, a trimis o scrisoare către unele instituții din România, în care acuză „Deschide.MD” și „Timpul de dimineață” de manipulare și denigrare a partidelor de opoziție din Republica Moldova, informează TopMedia.md.

Foto: politics.md

Documentul a fost trimis către ministrul Afacerilor Externe din România, Theodor Meleşcanu, şi către ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, în legătură cu ”prestaţia instituţiilor de presă din Republica Moldova finanţate de contribuabilii din România prin intermediul proiectelor desfăşurate de Ministerul Românilor de Pretutindeni”. 

Astfel, în documentul cu pricina Andrei Năstase a menționat că Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Ministerul de Externe, Institutul Cultural Român, dar şi alte structuri guvernamentale din România ar avea în derulare mai multe proiecte, programe şi acţiuni importante, orientate spre susţinerea presei în limba română din stânga Prutului.  

Potrivit politicianului, ”evoluţia unor proiecte finanţate din banii contribuabililor români ridică unele semne de întrebare. Unele proiecte ajung chiar să sfideze şi să încalce dezideratul asumat al instituţiei - păstrarea şi afirmarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a românilor din statele vecine, conform standardelor internaţionale în materie, şi întărirea legăturilor dintre România şi comunităţile româneşti de peste hotare”, menţionează Andrei Năstase în sesizare.

Mai mult, liderul Platformei DA a solicitat iniţierea unei anchete ”asupra felului în care proiectele finanţate din banii contribuabililor români, desfăşurate de diferite instituţii în Republica Moldova, corespund intenţiilor şi dezideratelor asumate public de Bucureşti faţă de românii din afara graniţelor ţării”.

La rândul său, Societatea Ziariștilor din România a reacționat la scrisoarea politicianului moldovean Andrei Năstase, menționând într-un comunicat de presă că „a luat act cu surprindere și îngrijorare de declarațiile președintelui Partidului Platforma Demnitate si Adevăr, domnul Andrei Năstase la adresa portalului de știri Deschide.md și a ziarului Timpul de dimineață”, scrie Deschide.md.

„Societatea Ziariștilor din România consideră aceste afirmații făcute de președintele PPDA în cadrul unei așa-zise scrisori deschise ca fiind un atac la adresa independenței presei și o formă de presiune menită să afecteze buna funcționare a celor două instituții mass-media. Atragem atenția domnului Andrei Năstase ca astfel de acțiuni sunt străine spiritului democrației pe care domnia sa declară că îl susține. Societatea Ziariștilor din România anunțăc că, pe această cale, va sesiza Federația Internațională a Jurnaliștilor și alte instituții europene asupra acestor presiuni inacceptabile la care sunt supuși colegii noștri din Republica Moldova”, se arată în comunicatul Societății Ziariștilor din România.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5415 -1.5419%
USD USD 16.6347 -0.4703%
RUB RUB 0.2937 -0.8775%
RON RON 4.4056 -1.5662%
UAH UAH 0.6142 -0.8715%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

19 feb, 22:20 //

Foto: Publika.md Femeia înjunghiată ieri în cartierul Telecentru era interpretă și model, iar soțul ei, care și-a pus capăt zilelor, era medic stomatolog

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

20 feb, 23:10 //

Familia vedetei înjunghiată mortal de soțul său, care s-a sinucis după crimă, a făcut dezvăluiri uluitoare (FOTO)

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)