Logo Realitatea.md

Andrian Candu: PL și PLDM nu au impus condiționalități clare de a introduce în Constituție și limba română (VIDEO)

23 Octombrie 2018, 10:37 // Actualitate

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, susține că PLDM și PL nu au impus condiționalități clare în privința votului pentru introducerea în Constituție a vectorului european, fapt pentru care nu s-a ajuns la un consens comun, iar votul celor două fracțiuni ar fi fost primit doar dacă se propunea și modificarea sintagmei „limba moldovenească” în limba română, a fost doar discuții și vorbe goale fără argumente bine definite. Declarația a fost făcută de către speaker, în cadrul unei emisiuni.

„În primul rând nu au fost impuse clar condiționalitățile de a introduce în Constituție și limba română. Au fost diferite și diverse discuții. Eu personal am participat, fiind invitat la o ședință a Partidului Liberal Democrat, unde s-a impus o condiție de a pune împreună la vot introducerea vectorului european și sintagma limba română în Constituție, ceea ce nu poți să faci, deoarece din punct de vedere procedural sunt diferite. Asta a fost una din multele argumente pe care le-au adus și care au fost rostite și în plenul Parlamentului. Unele argumente erau mai degrabă stări de emoții și frustrări politice decât o decizie bine definită. Nici Partidul Liberal, care se consideră unionist nu au pus clar o astfel de condiție. Ei au menționat printre altele că ar fi bine să supunem votului și modificarea articolului 13, după care domnul Ghimpu a declarat că, eu, personal ar trebui să semnez o declarație de unire și poate doar atunci va veni la discuții și negocieri.

Pe mine m-a surpris o astfel de atitudine. Prima dată când am venit pe agenda Parlamentului cu o astfel de propunere, am considerat probabil din naivitate că subiectul integrării europene nu poate fi condiționat, pentru că o astfel de chestiune este importantă pentru țară. Sincer nu m-am că PL și PLDM nu vor dori să nu voteze, de aceea și am amânat votul cu o săptămână. M-am gândit că poate vor conștientiza importanța acestei modificări legislative. Cu regret nu s-a întâmplat asta”, a afirmat speakerul.

Cu referire la modificarea articolului 13 din Constituție, Andrian Candu a menționat că, deși atât el, cât și președintele PDM și Dumitru Diacov au zis de multe ori că limba vorbită în Moldova este română, totuți, la noi în țară există cea mai mare parte de cetățeni care consideră că limba vorbită este cea „moldovenească”.

„Nu am să greșesc dacă am să spun că 65 la sută din populația Moldovei consideră că vorbesc limba moldovenească. Din punctul meu de vedere, este un adevăr științific că limba vorbită de noi este cea română. Pentru o bună parte din cetățenii noștrii există o altă percepere. Chiar în partidul nostru și în fracțiunea parlamentară există oameni, care consideră că limba noastră este „moldovenească”. Regret, dar nu cred că astăzi este momentul oportun să punem la vot această modificare în Legea Supremă, deoarece va fi un eșec, iar eu nu vreau să mi-l asum, așa cum și l-au asumat liberalii și liberal-democrații în privința vectorului european. Voi discuta cu colegii din Parlament ca acest subiect să nu fie inclus pe ordinea de zi a actualului mandat”, a conchis Candu.

Amintim că, la ședința Parlamentului din săptămâna trecută, introducerea vectorului european în Constituție a suferit eșec, din cauza lipsei voturilor, după ce PLDM și PL au refuzat să voteze.

Citeste tot despre: Candu, Constituție, eșec, limbă, PL, PLDM, vector european, vot
CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile