Logo Realitatea.md

Andrian Candu, în presa letonă: „La alegerile parlamentare se va da din nou o luptă între Est și Vest”

19 Ianuarie 2018, 13:17 // Politica

La alegerile parlamentare din Moldova se va da din nou o luptă geopolitică dintre Vest şi Est. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadru unui interviu oferit publicației letone "Latvijas Avize". 

Şeful legislativului speră ca cetăţenii moldoveni vor alege totuşi candidaţi şi partide care reprezintă forţele proeuropene.

"La alegerile parlamentare, deputaţii pot fi aleşi şi în circumscripţii uninominale, ceea ce va reduce influenţa forţelor proruse", a remarcat Candu.  

În alt context, şeful legislativului a criticat modul în care jurnaliştii din Rusia distorsionează informaţiile despre activitatea Guvernului de la Chişinău. Candu s-a referit aici la deschiderea recentă a Oficiului de legătură NATO, care va îmbunătăţi dialogul dintre Moldova şi Alianţa Nord-Atlantică. Potrivit preşedintelui Parlamentului, posturile TV din Rusia au prezentat însă inaugurarea acestui birou într-o formă falsă, cum că Moldova va fi membră NATO.

Demnitarul a mai menţionat că, în ultima perioadă, în ţara noastră şi-au intensificat activitatea organizaţiilor nonguvernamentale din Rusia şi serviciile de informaţii. De asemenea, Andrian Candu a numit "lipsită de conţinut" declaraţia şefului statului, Igor Dodon, care cheamă la o apropiere de Uniunea Eurasiatică.

"Noi am expulzat diplomaţi ruşi, care nici pe departe nu activau în calitate de diplomaţi. Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost inclus în lista persoanelor indezirabile pe teritoriul nostru. În aceste cazuri, Rusiei nu i-a ajutat faptul că avem un preşedinte prorus", a declarat Candu, potrivit publika.md. 

Preşedintele Parlamentului a mai menţionat că trupele ruse dislocate ilegal în stânga Nistrului reprezintă în continuare un risc pentru securitatea ţării. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4029 0.5050%
USD USD 17.1244 -0.0455%
RUB RUB 0.2588 1.1333%
RON RON 4.0932 0.5626%
UAH UAH 0.6301 0.1590%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile