Logo Realitatea.md

Andrian Candu, în presa letonă: „La alegerile parlamentare se va da din nou o luptă între Est și Vest”

19 Ianuarie 2018, 13:17 // Politica

La alegerile parlamentare din Moldova se va da din nou o luptă geopolitică dintre Vest şi Est. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadru unui interviu oferit publicației letone "Latvijas Avize". 

Şeful legislativului speră ca cetăţenii moldoveni vor alege totuşi candidaţi şi partide care reprezintă forţele proeuropene.

"La alegerile parlamentare, deputaţii pot fi aleşi şi în circumscripţii uninominale, ceea ce va reduce influenţa forţelor proruse", a remarcat Candu.  

În alt context, şeful legislativului a criticat modul în care jurnaliştii din Rusia distorsionează informaţiile despre activitatea Guvernului de la Chişinău. Candu s-a referit aici la deschiderea recentă a Oficiului de legătură NATO, care va îmbunătăţi dialogul dintre Moldova şi Alianţa Nord-Atlantică. Potrivit preşedintelui Parlamentului, posturile TV din Rusia au prezentat însă inaugurarea acestui birou într-o formă falsă, cum că Moldova va fi membră NATO.

Demnitarul a mai menţionat că, în ultima perioadă, în ţara noastră şi-au intensificat activitatea organizaţiilor nonguvernamentale din Rusia şi serviciile de informaţii. De asemenea, Andrian Candu a numit "lipsită de conţinut" declaraţia şefului statului, Igor Dodon, care cheamă la o apropiere de Uniunea Eurasiatică.

"Noi am expulzat diplomaţi ruşi, care nici pe departe nu activau în calitate de diplomaţi. Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost inclus în lista persoanelor indezirabile pe teritoriul nostru. În aceste cazuri, Rusiei nu i-a ajutat faptul că avem un preşedinte prorus", a declarat Candu, potrivit publika.md. 

Preşedintele Parlamentului a mai menţionat că trupele ruse dislocate ilegal în stânga Nistrului reprezintă în continuare un risc pentru securitatea ţării. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.7342 -0.8298%
USD USD 16.6902 -0.4628%
RUB RUB 0.2958 0.2712%
RON RON 4.4489 -0.8226%
UAH UAH 0.6178 -1.3414%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

19 feb, 22:20 //

Foto: Publika.md Femeia înjunghiată ieri în cartierul Telecentru era interpretă și model, iar soțul ei, care și-a pus capăt zilelor, era medic stomatolog

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)

22 ian, 10:23 //

Foto: Facebook Jurnalista rusă, oprită pe Aeroportul din Chișinău, despre situația din R. Moldova: „Țara copiilor părăsiți!” (VIDEO)