Logo Realitatea.md

Andrian Candu: Kroll va veni în R. Moldova pentru a aproba strategia de recuperare a banilor (VIDEO)

22 Decembrie 2017, 10:33 // Economie

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a anunțat astăzi că la mijlocul lunii ianuarie 2018, reprezentanții companiei Kroll vor efectua o vizită în Republica Moldova pentru a pune la punct strategia de recuperare a banilor din miliardul furat. Despre aceasta speakerul a vorbit în cadrul unui briefing de presă. 

Embed:

”Aduc mulțumiri echipei Kroll care au acceptat și au atuoriziat publicarea raportului Kroll, spre deosebire de prima dată când a trebuit să dezvăluim raportul, cu regret, fără permisiunea lor. Din discuțiile cu guvernatorul BNM experții vor veni la mijloc de ianuarie pentru a discuta despre raport și din acea perioada se va aproba strategia de recuperare a bunurilor infracționale legate de frauda bancară din exterior. Le aduc mulțumiri experților și-i așteptăm la Chișinău pentru cea de-a doua etapă și anume recuperarea fraudei bancare pe dimensiune internațională”, a declarat Andrian Candu.

De asemenea, speakerul a comentat și numele primarului de Orhei, Ilan Șor, care se regăsește în sinteza publicată ieri de Banca Națională a Moldovei, menționând că ”beneficiarul principal al fraudei bancare va fi tras la răspundere penală”. 

”Toți care au citit raportul Kroll văd că Ilan Șor și companiile lui sunt principalii actori și beneficiari ai fraudei bancare. Dl Șor a primit deja prima condamnare în instanța de fond, urmează Curtea de Apel, atunci decizia instanței va fi executabilă și, bineînțeles el va fi tras la răspundere penală”, a adăugat Candu.

Realitatea.md amintește că Banca Națională a Moldovei a publicat aseară sinteza raportului Kroll 2. Documentul arată cum au fost furați banii, precum și țările în care aceștia au circulat sau au ajuns. Sinteza dezvăluie legătura grupului Șor cu acționariatul băncilor fraudate, mecanismele de spălare a banilor și destinația fondurilor frauduloase. 

VEZI ȘI:

Investigația Kroll 2: Lista țărilor unde au ajuns banii și legătura grupului Şor cu acţionariatul băncilor fraudate

BNM a publicat o sinteză detaliată a celui de-al doilea raport de investigație Kroll (DOC)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5480 0.0000%
USD USD 16.9702 0.0000%
RUB RUB 0.2588 0.0000%
RON RON 4.1895 0.0000%
UAH UAH 0.6052 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile