Logo Realitatea.md

Andrian Candu: Rusia le-a oferit cetățenii locuitorilor transnistreni pentru a-i folosi la alegerile prezidențiale

20 Februarie 2018, 16:36 // Politica

Tot mai mulți locuitori ai regiunii nerecunoscute din stânga Nistrului primesc cetățenia Federației Ruse, devenind potențiali beneficiari de subvenții, pensii și ajutoare financiare. Numărul cetățenilor ruși în regiunea transnistreană a crescut sportan în ultima perioada. Potrivit președintelui Parlamentului Andrian Candu acest fenomen se datorează planurilor ascunse ale autorităților de la Moscova prin care aceștia încearcă să domine teritoriul. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru agenția ucraineană UNN.

Colaj: Realitatea.md

„În primul rând, aceasta este o politică a Federației Ruse. Astfel, ei păstrează controlul asupra anumitor teritorii - nu numai prin „administrațiile” sale, armată, dar și prin folosirea populației. Dacă să analizăm cifrele, în regiunea transnistreană locuiesc persoane de diferite etnii, acolo locuiesc ucraineni, chiar și mai mulți decât ruși, și o mare parte din moldoveni.  Deci este, desigur, un pic ciudat să vedem că brusc, în câțiva ani, avem atât de mulți cetățeni ruși acolo. Acest lucru arată așa de parcă Federația Rusă acționează în această direcție, oferind beneficii, inclusiv beneficii financiare, celor care au obținut cetățenia rusă. Ei au un sistem de susținere a cetățenilor ruși - beneficii, subvenții, plăți”, a declarat Andrian Candu.

Președintele Parlamentului susține că autoritățile din Rusia doresc un scenariu asemănător cu cel din Crimeea și în regiunea nerecunoscută din stânga Nistrului. 

„Acest lucru arată că Rusia are o strategie pregătită pentru acești oameni. Motivele pot fi diferite: în primul rând, de a folosi în viitor acești oameni pentru un scenariu asemănător cu cel din Ucraina, referitor la cazul cu Crimeea, când a fost anexat teritoriul din motiv că acolo s-ar fi aflat mai mulți cetățeni ruși,  sau pentru a-i folosi la alegeri - sau pentru a manipula aceste persoane în timpul alegerilor, ceea ce este mult mai ușor. Deci, eu sunt sigur că aceasta este o politică deliberată din partea Rusiei, efectuată cu scopul de a oferi cetățenie persoanelor care locuiesc în Transnistria, pentru ca mai apoi să pretindă la un statut în regiunea transnistreană”, a menționat Candu. 

Realitatea.md amintește că Federația Rusă a început să facă tot mai multe declarații în ultimul timp în susținerea regiunii transnistrene. Recent, un deputat din Duma de Stat menționând că special pentru locuitorii din regiunea transnistreană urmează să fie implementată o nouă lege care le va oferi asigurare medicală. 

Rusia i-a ORDONAT Transnistriei „să ajute la organizarea alegerilor prezidențiale”: să ofere încăperi, transport și comunicații (DOC)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5658 0.6627%
USD USD 16.7008 0.2250%
RUB RUB 0.2683 0.0373%
RON RON 4.2024 0.7383%
UAH UAH 0.6377 0.3778%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile