Logo Realitatea.md

Andrian Candu susține că pentru analiza legislației electorale ar putea fi invitați experți de la Consiliul Europei și de la Facebook (VIDEO)

12 Iulie 2018, 21:17 // Actualitate

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, susține că pentru efectuarea analizei legislației electorale, de care se vor ocupa membrii Comisiei juridice, numiri şi imunităţi în următoarele două luni, ar putea fi invitați experți de la Consiliul Europei și de la Facebook. Președintele Legislativului susține că probabil actualul Cod electoral este învechit și nu mai corespunde realităților de azi. 

Embed:

„Sunt foarte multe semne de întrebare la ceea tot ceea ce înseamnă legislația electorală anume din perspectiva unor elemente ca agitația, electorală, ziua alegerilor, ziua tăcerii și, probabil, ca să nu mai ajungem într-o asemenea situație la alegerile parlamentare, este bine ca noi să clarifică”, a declarat Andrian Candu în seara aceasta, la emisiunea Moldova în Direct de la postul Moldova 1.

„În multe state occidentale nu există această zi a tăcerii. Există restricții cu privire la agitația electorală doar în secțiile de vot sau în apropierea lor. Foarte multe state, inclusiv SUA, nu înțeleg de ce noi avem nevoie de această zi a tăcerii”, a mai spus Andrian Candu.

Președintele Parlamentului susține că foștii candidați la alegerile locale noi din Chișinău, Andrei Năstase și Ion Ceban, vor putea să vină la ședințele Comisiei parlamentare și să susțină pledoarii, expunându-și punctele lor de vedere cu privire la actuala legislație electorală. 

Candu a menționat că membrii Comisiei vor veni cu un raport în Parlament în a doua parte a lunii septembrie și că, ulterior, în funcție de rezultate, s-ar putea face modificări la legislația electorală.

„Modificări esențiale la legislația electrală nu pot fi făcute cu an de zile înainte de alegeri, dar atunci când venim cu anumite îmbunătățiri pentru concurenți, lucrul acesta poate fi făcut chiar și cu un an înainte de alegeri, mai ales că actual mandat al Parlamentului este valabil până pe 30 noiembrie”, a specificat Candu.

Amintim că, deputații au decis azi ca membrii Comisiei juridică, numiri și imunități să facă o expertiză a legislaţiei electorală, în contextul invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chişinău.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5319 -0.6020%
USD USD 17.2703 0.1229%
RUB RUB 0.2682 -0.8503%
RON RON 4.1084 -0.5687%
UAH UAH 0.6415 1.2149%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile