Logo Realitatea.md

Andrian Candu: „Tinerii vor putea aplica la Programul „Prima Casă” de la începutul anului 2018” (VIDEO)

13 Noiembrie 2017, 14:23 // Societate

Proiectul „Prima Casă” va fi funcțional de la începutul anului viitor, 1 ianuarie 2018, iar tinerii vor putea aplica la acesta la nivel național. Despre aceasta a anunțat astăzi, președintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul vizitei sale cu studenții de la Universitatea „Alecu Russo” din municipiul Bălți.

Captură Video

„Guvernul a aprobat recent proiectul de lege pentru implementarea Programului „Prima Casă”, iar acum documentul este în Parlament. Timp de o lună urmează să aibă loc dezbateri publice în vederea îmbunătățirii acestui proiect de lege, iar de la 1 ianuarie 2018 legea va intra în vigoare. Cred că, de la anul, putem deja să alocăm mijloace financiare pentru procurarea a două mii de apartamente pentru tineri. Tinerii vor putea contracta un împrumut de la bancă, iar statul va garanta circa 50% din soldul creditului acordat, precum și jumătate din dobânda pe care o va plăti beneficiarul lunar băncii”, a spus Candu.

Totodată speaker-ul a menționat că avansul trebuie să fie de cel puțin 10 la sută din suma locuinței, iar prețul locuinței nu trebuie să depășească un milion de lei. „Sigur că aceste locuințe nu vor fi de lux, însă vor asigura tinerii cu un loc de trai propriu în funcție de numărul familiei și bugetul de care dispun. Termenul de rambursare a creditului este de până la 25 de ani. Proiectul „Prima Casă”, este un element nou și unic pentru țara noastră însă sperăm să aducă rezultate bune. Vă îndemn să vă implicați și voi dacă aveți propuneri vizavi de acest proiect, căci urmează în timpul apropiat să fie supus dezbaterilor publice”, a conchis Candu.

Programul „Prima Casă” are ca scop acordarea de către stat a unui sprijin persoanelor care doresc să achiziționeze o locuință, dar care nu dispun de fonduri suficiente și nici nu se încadrează în condițiile actuale de obținere a unui credit ipotecar. Implementarea acestui proiect este gândită inclusiv ca o soluție pentru a reduce migrația în rândurile tinerilor. Programul „Prima Casă” va fi aplicat pe întreg teritoriul țării și poartă un caracter social, reprezentat în special de intervenția statului în procesul de garantare a creditelor ipotecare. Ideea și conceptul programului se bazează pe experiența pozitivă a țărilor din regiune, în special a României.

CITEȘTE ȘI:

„Prima Casă” va fi trimisă în Parlament! Pavel Filip: Sper să fie un program cu succes pentru multe familii

Proiectul „Prima Casă” va fi supus discuțiilor publice! Pavel Filip: Contribuția inițială a tinerilor va fi de doar 10% (VIDEO)

(DOC) Prima Casă: Iată care vor fi condițiile pentru a putea beneficia de program

Liderul PDM, despre proiectul „Prima Casă”: Am cerut să se compenseze tinerilor jumătate din dobânda achitată pentru creditul imobiliar (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4049 0.3492%
USD USD 16.5578 0.1421%
RUB RUB 0.2905 1.5024%
RON RON 4.3725 0.3419%
UAH UAH 0.6304 0.3183%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile