Logo Realitatea.md

Angajații SIS ar putea fi remunerați în plus pentru eficiență în asigurarea securității statului

11 Septembrie 2018, 16:48 // Economie

O nouă promisiune pentru angajații Serviciului de Informații și Securitate (SIS) că vor avea venituri mai mari. Un grup de deputați a înregistrat în Parlament un nou proiect de lege care prevede acordarea sporurilor lunare pentru eficiență în asigurarea securității statului, scrie Bizlaw.md.

Foto: sis.md

Mai exact, de la începutul anului viitor, pentru corpul de ofiţeri şi persoanele cu funcţii de demnitate publică sporurile ar putea fi stabilite în mărime de până la 1‚6 salarii medii lunare pe economie pentru anul precedent, pentru corpul de subofiţeri în mărime de până la 0,8 salarii medii lunare pe economie pentru anul precedent, iar pentru angajaţii civili – în mărime de până la 0,5 salarii medii lunare pe economie pentru anul precedent.

Modul şi criteriile de stabilire a sporului respectiv urmând să fie determinate prin act normativ al SIS.

Autorii inițiativei susțin ”proiectul se impune ca o măsură aparte menită să responsabilizeze și efectiv să stimuleze fiecare ofiţer de informaţii și securitate în raport cu performanţele individuale obţinute, precum și să prevină comportamentul corupţional, cât şi să reducă nivelul inadecvat de salarizare a unei categorii de funcţionari publici comparativ cu alte funcţii cu statut special sau din sectorul privat. Actualmente, această măsură este realizată parţial, fiind majorate salariile doar judecătorilor, procurorilor, angajaţilor Serviciului Fiscal de Stat, Serviciului Vamal, Inspecţiei Financiare, Curţii de Conturi, Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, Comisiei Electorale Centrale și efectivului Centrului Național Anticorupție”.

Deputații mai precizează că proiectul este o soluţie temporară până la elaborarea şi implementarea unui nou mecanism eficient de salarizare a ofiţerilor de informaţii.

Sursa citată amintește că o inițiativă similară a fost înregistrată în Parlament și în urmă cu un an de zile, de către alt grup de deputați. Atunci Guvernul nu a susținut inițiativa menționând că este una nejustificată, deoarece angajații acestei autorități publice sunt remunerați pentru atribuțiile de serviciu prestabilite.

În proiectul avizului se mai menționa că autorii nu au abordat aspectul acoperirii financiare, or potrivit legii, nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanțare.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.2014 0.8285%
USD USD 18.5683 0.1332%
RUB RUB 0.2460 2.2869%
RON RON 4.1806 0.7641%
UAH UAH 0.6855 1.2705%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile