Logo Realitatea.md

ANRE reacționează la informațiile apărute în spațiul public privind formarea prețului la gaze naturale: Sunt inexacte, unele chiar false

22 Ianuarie 2018, 17:18 // Economie

După ce în spațiul public au fost vehiculate unele informații privind tariful la gazele naturale care, în opinia experților, trebuie să fie micșorat cu cel puțin 30%, iar consumatorii achită mai mult decât sunt costurile reale, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a venit cu o precizare în acest sens. Potrivit ANRE, este vorba de ”informații inexacte, unele chiar false, în legătură cu metodologia de formare a prețului la gazele naturale”. ANRE precizează că, potrivit metodologiei tarifare și Legii cu privire la gazele naturale, preturile și tarifele reglementate în sectorul gazelor naturale se determină ca valori medii anuale.

Foto: unpaspentru.md

Astfel, calcularea și aprobarea prețurilor și a tarifelor reglementate se efectuează în baza valorii prognozate a prețului mediu anual de procurare a gazelor naturale și nu în baza prețurilor semestriale sau trimestriale.

”În conformitate cu prevederile metodologiei tarifare și în strictă concordanță cu prevederile Legii cu privire la gazele naturale nr. 108 din 27.05.2016, preţurile şi tarifele reglementate în sectorul gazelor naturale se determină ca valori medii anuale. Or, calcularea și aprobarea prețurilor și tarifelor reglementate se efectuează în baza valorii prognozate a prețului mediu anual de procurare al gazelor naturale și nu în baza prețurilor semestriale sau trimestriale.  

Astfel, ANRE va analiza rezultatele activităților desfășurate pe piața gazelor naturale în  anul 2017, inclusiv prognoza prețului de import a gazelor naturale pentru anul 2018, după care va aproba noile tarife pentru furnizarea gazelor naturale, respectând legislația adoptată pentru acest sector de activitate. La evaluarea care se va face se va ține cont de toți factorii determinați în formarea prețurilor la gazele naturale, inclusiv evoluțiile cursului valutar și ale prețului de import”, se arată în comunicat. 

Amintim că zilele trecute, un grup de experți în energetică a declarat în cadrul unei conferințe de presă că există premise pentru scăderea tarifului la gazele naturale cu 30%, în condițiile în care a scăzut semnificativ prețul de import al gazelor naturale, iar fluctuațiile de pe piața valutară sunt altele decât cele în baza cărora a fost calculat actualul tarif.

Experții mai spun că în 2017, prețul de import a gazului a fost de 2997 de lei pentru o mie de metri cubi, în timp ce ANRE a format tariful în baza prețului de 4194 de lei. Respectiv, consumatorii achită mai mult decât sunt costurile reale, iar în ultimii ani au plătit peste 1,5 miliarde de lei în plus. 

Astăzi, mai mulți membri și simpatizanți ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au organizat un flashmob în fața ANRE și au solicitat reducerea imediată a tarifului gazelor naturale, din aceleași motive.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9077 0.0000%
USD USD 16.7678 0.0000%
RUB RUB 0.2950 0.0000%
RON RON 4.4858 0.0000%
UAH UAH 0.6262 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)

22 ian, 10:23 //

Foto: Facebook Jurnalista rusă, oprită pe Aeroportul din Chișinău, despre situația din R. Moldova: „Țara copiilor părăsiți!” (VIDEO)

29 ian, 09:18 //

Foto: crimemoldova.md O mașină a Primăriei Chișinău, zărită lângă blocul în care locuiește o șefă aflată în concediu de maternitate. Silvia Radu a investigat cazul (VIDEO)