Logo Realitatea.md

ANSA: În raionul Vulcănești a fost confirmat un focar de pestă porcină africană

23 Iulie 2018, 16:48 // Societate

Un focar de pestă porcină africană a fost înregistrat la sfârșitul săptămânii trecute în raionul Vulcănești. Doi porci domestici au fost găsiți morți la marginea unui teren agricol situat la o distanță de 800 de metri de orașul Vulcănești. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor menționează într-un comunicat de presă că a fost întrunită Comisia Antiepizootică Excepționale Vulcănești, care a aprobat un plan pentru combaterea focarului.    

Foto simbol

Reprezentantul serviciului de presă ANSA, Constantin Rotaru, a declarat pentru IPN că s-a implicat și poliția pentru a investiga de unde sunt porcii și cine i-a dus în locul respectiv. Orașul se află în carantină pentru două luni și au loc acțiuni de dezinfectare, inclusiv a zonei unde au fost depistați porcii. La intrarea în localitate au fost instalate cinci filtre. Unitățile de transport sunt verificate, dezinfectate, iar carnea de porc a fost interzisă spre comercializare în piețe.

Ultimul focar de prestă porcină a fost înregistrat pe 9 iunie, într-o gospodărie din apropierea localității Mereni, raionul Anenii Noi. Proprietarul este din Mereni, iar gospodăria în care erau crescuți porcii se află la aproximativ 1,5 km de localitate.

Pesta africană nu este periculoasă pentru om, dar se răspândește repede în rândul animalelor și provoacă mari pagube materiale agriculturii. Dacă se confirmă virusul, animalele sunt nimicite, iar spațiile în care au fost ținuți porcii, perimetrul alăturat și ustensilele din gospodărie sunt dezinfectate.   

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 18.9987 0.4664%
USD USD 16.6839 0.2723%
RUB RUB 0.2474 -0.3223%
RON RON 4.0796 0.5422%
UAH UAH 0.6009 0.3339%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
30 iul, 17:46 //

UPDATE: CNA și PA au găsit noi sume colosale, pe lângă cele din birou, acasă la șeful de secție de la CRDM reținut în dosarul „tomografiei” (FOTO)

02 aug, 13:38 //

Jucării, fotografii 18+, prezervative! Ce au găsit acasă la avocatul din Chișinău învinuit de trafic de copii (VIDEO)

07 aug, 07:01 //

Foto: captura video (video) Marina Tauber, primarul comunei Jora de Mijloc, filmată în timp ce agresează cu mătura un jurnalist ”Radio Orhei”

31 iul, 14:50 //

Foto: zdg.md Milioane de lei în birou și la bancă, dar... Casa modestă în care locuiește medicul șef din dosarul „tomografiei” (FOTO)

08 aug, 11:12 //

Grupare criminală, dirijată de un fost angajat al poliției, deconspirată. PCCOCS și INI au oferit detalii „din culise” (VIDEO)

26 iul, 11:30 //

Foto simbol: anta.gov.md UPDATE: Descinderi matinale PA+CNA, prin Chișinău: În total, pe dosar, sunt 10 persoane bănuite. DETALII!

26 iul, 08:08 //

Jizdan, la cros cu noaptea-n cap! Ministrul de Interne a dat live pe Facebook de pe terenul de sport (VIDEO)

01 aug, 15:14 //

Filip vrea ”capul” șefilor de la PTF și Vama Leușeni: Decizia, luată în urma unor vizite inopinate (VIDEO)

30 iul, 13:53 //

Foto: Facebook/Igor Dodon Ce a răspuns Dodon când a fost întrebat de unde a luat bani pentru monumentul instalat în Rusia, în semn de prietenie dintre Petru I și Dimitrie Cantemir (FOTO)

31 iul, 10:07 //

Interceptările AUDIO dintre doi suspecți din dosarul „Tomografiei”: „E cam tâmpită! Poate o fac oficial? Cum credeți, e periculoasă?..” (AUDIO)