Logo Realitatea.md

ANSA: În raionul Vulcănești a fost confirmat un focar de pestă porcină africană

23 Iulie 2018, 16:48 // Societate

Un focar de pestă porcină africană a fost înregistrat la sfârșitul săptămânii trecute în raionul Vulcănești. Doi porci domestici au fost găsiți morți la marginea unui teren agricol situat la o distanță de 800 de metri de orașul Vulcănești. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor menționează într-un comunicat de presă că a fost întrunită Comisia Antiepizootică Excepționale Vulcănești, care a aprobat un plan pentru combaterea focarului.    

Foto simbol

Reprezentantul serviciului de presă ANSA, Constantin Rotaru, a declarat pentru IPN că s-a implicat și poliția pentru a investiga de unde sunt porcii și cine i-a dus în locul respectiv. Orașul se află în carantină pentru două luni și au loc acțiuni de dezinfectare, inclusiv a zonei unde au fost depistați porcii. La intrarea în localitate au fost instalate cinci filtre. Unitățile de transport sunt verificate, dezinfectate, iar carnea de porc a fost interzisă spre comercializare în piețe.

Ultimul focar de prestă porcină a fost înregistrat pe 9 iunie, într-o gospodărie din apropierea localității Mereni, raionul Anenii Noi. Proprietarul este din Mereni, iar gospodăria în care erau crescuți porcii se află la aproximativ 1,5 km de localitate.

Pesta africană nu este periculoasă pentru om, dar se răspândește repede în rândul animalelor și provoacă mari pagube materiale agriculturii. Dacă se confirmă virusul, animalele sunt nimicite, iar spațiile în care au fost ținuți porcii, perimetrul alăturat și ustensilele din gospodărie sunt dezinfectate.   

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3054 0.0000%
USD USD 17.1322 0.0000%
RUB RUB 0.2559 0.0000%
RON RON 4.0703 0.0000%
UAH UAH 0.6291 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile