Logo Realitatea.md

Apă-Canal Chișinău a cumpărat 30 de instalații, care ajută la depistarea scurgerilor de apă din rețea! Cum funcționează acestea

13 Martie 2018, 15:59 // Societate

Întreprinderea Municipală „Apă-Canal Chișinău” (ACC) a cumpărat 30 de instalații care ajută la depistarea scurgerilor de apă din rețea. Potrivit reprezentanților întreprinderii, acestea vor micșora pierderile de apă, înregistrate în urma avariilor care se produc la apeducte.

Insalațiile numite loggeri de zgomot și de frecvență au costat întreprinderea 500 de mii de lei.

„Rezultatele benefice deja se înregistrează. Doar pe parcursul lunii trecute au fost depistate 11 scurgeri ascunse și 30 de avarii vizibile. Modul de folosire a acestor loggere este foarte simplu. Acestea se instalează în căminele rețelelor de apă pe timpul nopții. Loggerele sunt echipate cu microfoane extrem de sensibile, amplificator, digitizor, memorie şi baterie, precum şi un sistem de achiziţie şi prelucrare a datelor. Fiecare logger este rezistent la apă. Prin înregistrarea zgomotului pe timp de noapte, el face posibilă detectarea spărturilor din reţelele de apă, fără a mai fi asistat de operator”, spun reprezentanții ACC.

Loggerele înregistrează zgomotele produse de pierdere printr-un microfon sensibil, care este conectat la amplificatorul-digitizor. Semnalele sonore recepţionate sunt înregistrate în memoria softului adaptiv atât ca intensitate cât şi ca frecvenţă. Loggerele sunt echipate cu acumulatoare care conferă sistemului o mare autonomie în timp (peste 5 ani de operare continuă). Ele sunt astfel concepute astfel încât să poată fi instalate pe hidranţi, vane sau în alte puncte de contact direct cu conducta. Numărul acestora determină un randament şi o acurateţe mai mare a măsurătorii. Se folosesc preponderent hidranţii care se află în locuri accesibile cât şi importante, adică la intersecţia conductelor. în fiecare punct de măsură se instalează câte un logger. Este recomandabil ca în reţelele metalice aceştia să se instaleze la distanţe de până la 200 m între ei, iar în reţelele nemetalice la max. 100 m”, explică angajații întreprinderii municipale.

Datele sunt interpretate pe loc în teren, fără a fi necesară procesarea pe un calculator sau intervenția pe teren a angajaților ACC pentru verificare. De asemenea, softul permite analiza simultană atât a frecvenţelor, cât şi a nivelului de zgomot ce s-a manifestat pe durata măsurătorilor. 

După prelucrarea tuturor datelor, specialiștii Dispeceratului central intervin în teren și remediază avariile înregistrate.

„Folosirea loggerilor de zgomot reduce nu doar pierderile de apă, dar și timpul de intervenție la avarii. Prin urmare, de la începutul anului se atestă o scădere a numărului de avarii. Astfel, la rețelele de apeduct s-au înregistrat 3300 de situații de avarii cu 1900 de intervenții. Majoritatea intervențiilor se produc la rețelele cu diametre mici, cuprinse între 0-200 mm. Un indice îmbucurător este și faptul că, a scăzut timpul de remediere a avariilor. Timpul de remediere a avariilor s-a micșorat cu aproape 4 ore, comparativ cu 2017 și constituie 19, 6 ore, iar în rezultat s-au micșorat și pierderile fapt care este reflectat și în rapoartele prezentate la ANRE”, se menționează într-un comunicat al ACC.

Foto: ACC

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5491 0.7810%
USD USD 17.2140 0.2837%
RUB RUB 0.2679 2.1739%
RON RON 4.1133 1.0316%
UAH UAH 0.6345 -0.8129%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile