Logo Realitatea.md

APEL din partea platformelor şi organizaţiilor societăţii civile către partidele din AIE-3. Iată ce solicită (VIDEO)

24 Iulie 2015, 12:40 // Actualitate

Parcursul european al Republicii Moldova este unica direcție corectă în dezvoltarea țării, însă partidele semnatare ale Acordului politic de constituire a AIE-3 trebuie să prezinte dovezi reale ale proeuropenismului pe care îl promovează. Este părerea mai multor reprezentanți ai platformelor şi organizaţiilor societăţii civile, care au realizat un apel adresat partidelor din coaliție ce conține șase solicitări, în contextul elaborării Programului de activitate al Guvernului Republicii Moldova. 

Potrivit președintelui Platformei pentru Egalitate și Gen, Valentina Bodrug-Lungu, egalitatea de gen este unul dintre capitolele la care Republica Moldova rămâne restanțieră, iar politicienii trebuie să înțeleagă că aceasta e una dintre condițiile-cheie în dezvoltarea durabilă.

”O putere are caracter legitim doar când reprezintă interesele ambelor genuri. Când facem coraportare câte femei sunt în Parlament, Guvern, administrația publică locală, înțelegem că discrepanța e destul de mare. Noi susținem ideea de a numi o doamnă în calitate de prim-ministru. Astăzi ne adresăm către toți liderii politici: mai aveți o șansă de a demonstra verticalitatea civică prin a numi cât mai multe femei în fotoliul de ministru”, a adăugat Valentina Bodrug-Lungu.

De asemenea, Andrei Brighidin, de la Fundația Est-Europeană, a enunțat cele șapte priorități legislative care însă au înregistrat unele carențe. Acestea sunt: consolidarea responsabilității financiare a partidelor politice și a campaniilor electorale; promovarea egalității de gen în cadrul partidelor politice și activitatea politică; consolidarea durabilității financiare a societății civile - adoptarea legii 2%; consolidarea regimului integrității publice - pachetul de legi; promovarea politicii de control a tutunului; promovarea transparenței acționariatului media - adoptarea modificărilor legislative; promovarea transparenței licitațiilor publice și privatizării bunurilor publice.

În acest sens, reprezentanții platformelor şi organizaţiilor societăţii civile au înaintat un apel către partidele care au format coaliția de guvernare. Textul integral îl vedeți mai jos:

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4695 0.3536%
USD USD 17.5346 -0.5281%
RUB RUB 0.2518 1.2872%
RON RON 4.0190 0.3245%
UAH UAH 0.6542 -0.1983%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile