Logo Realitatea.md

Apelul premierului Pavel Filip, către cetățeni: Abțineți-vă să părăsiți locuințele. Nu vă porniți la drum în ajun de Paștele Blajinilor

21 Aprilie 2017, 10:54 // Actualitate

Premierul Pavel Filip a convocat în primele ore ale dimineții ședința Comisiei pentru situații excepționale, în vederea coordonării măsurilor de urgență care se impun pentru asigurarea protecţiei cetăţenilor și evaluarea pagubelor cauzate de condițiile meteo critice. 

Foto: gov.md

În contextul situaţiei excepţionale declarate în urma ninsorilor abundente, prim-ministrul a solicitat implicarea Forţelor Armatei Naţionale în vederea lichidării consecinţelor intemperiei abătute peste țara noastră. Totodată, premierul a cerut ca activitatea Celulei de criză creată de autorităţi să continue în următoarele zile.

Prim-ministrul a îndemnat populaţia să se abţină de la deplasări cu ocazia Paștelui Blajinilor, având în vedere faptul că meteorologii anunță în continuare vreme rea. Totodată, Pavel Filip a dispus ca școlile, grădinițele și spitalele să fie conectate la căldură, precum şi să fie întreprinse măsurile pentru reconectarea localităților la energie electrică.

''Este un moment greu prin care trecem și de aceea trebuie să dăm dovadă de solidaritate, așa cum am mai spus. Azi după ce am auzit toate rapoartele, am hotărât să declarăm stare de urgență. Am avut o discuție cu președintele și am convenit că doar prin decretul președintelui va fi implicată în această celulă de criză și Armata Națională. Mă adresez către toți cetățenii Republicii Moldova să se abțină de a părăsi locuințele, mai ales luând în considerare că avem în față Paștele Blajinlor. Înțelegem ce înseamnă această zi, dar luând în calcul această situație aș recomanda insistent tuturor să se abțină de la plecări. Să nu uităm că avem drumuri blocate și copaci căzuți. Vom actualiza aceste informații și vom anunța când va fi posibil de circulat'', a declarat Pavel Filip.

Un alt subiect pus în discuţie de către Premier a vizat măsurile care trebuie întreprinse pentru sprijinirea producătorilor agricoli: „Avem nevoie de o evaluare cât mai precisă a pagubelor, ceea ce înseamnă o bună organizare în plan local pentru stabilirea daunelor. În baza acestor evaluări vom putea lua și măsurile prin care să compensăm o parte din pierderile suferite de producătorii agricoli”, a spus Pavel Filip.

În acelaşi timp, prim-ministrul a cerut Ministerului Mediului împreună cu autoritățile publice locale să monitorizeze nivelul apelor din râuri și bazinele acvatice și să ia măsurile care se impun pentru a preveni eventualele ieșiri din albii ale apelor. 

Autoritățile și instituțiile responsabile de gestionarea situației îndeamnă oamenii să rămână în case pe parcursul zilei de azi, întrucât vremea de afară poate crea dificultăți majore de deplasare. Totodată, salvatorii solicită cetățenilor să-şi mențină calmul și să țină cont de mesajele transmise de autorități.Citeste tot despre: Pavel Filip, stați acasă
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5276 0.0415%
USD USD 16.9232 0.2417%
RUB RUB 0.2654 -0.0377%
RON RON 4.1812 -0.0167%
UAH UAH 0.6438 1.0199%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile