Logo Realitatea.md

API a prezentat un prim raport privind realizarea angajamentelor în domeniul mass-media, asumate de RM în Acordul de Asociere (DOC, VIDEO)

14 Iunie 2017, 11:17 // Actualitate

Asociaţia Presei Independente a prezentat astăzi, 14 iunie, primul raport de monitorizare privind realizarea angajamentelor în domeniul mass-media, asumate de Republica Moldova în Planul de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE. Raportul conţine o retrospectivă a realizării Planului de acţiuni în perioada 2014-2016 şi o evaluare a îndeplinirii acţiunilor planificate pentru perioada martie - mai 2017 din actualul PNA, prevăzut pentru anii 2017 - 2019. 

Totodată, autorii au formulat o serie de concluzii şi recomandări pentru instituţiile şi factorii de decizie care elaborează şi implementează politici publice.

Autorii raportului au constatat că acţiunile planificate în PNA pentru perioada 2014-2016 pe segmentul mass- media au vizat în cea mai mare parte domeniul audiovizualului şi nu au fost în concordanţă deplină cu prevederile Acordului de Asociere. Acţiunile planificate pentru această perioadă fie au fost realizate parţial, fie nu au fost realizate. Corespunzător, impactul realizării acţiunilor a fost parţial şi nu a răspuns eficient nici prevederilor reale ale Acordului de Asociere, nici necesităţii de creare şi dezvoltare a unui sistem mediatic democrat, pluralist şi profesionist. În plus, la planificarea acţiunilor pentru următoarea perioadă de implementare (2017-2019) nu s-a ţinut cont de prevederile anterioare, iar unele acţiuni irelevante se repetă.

În opinia autorilor raportului de monitorizare, formularea acţiunilor, dar şi modul de raportare a realizării acestora creează impresia generală că PNA este un scop în sine şi nu un instrument de impulsionare a evoluţiilor pozitive în domeniul mass-media, bazat pe principii democratice, asumat conştient de către autorităţi.

Experţii API au făcut mai multe recomandări, inclusiv revizuirea şi completarea Planului de acţiuni astfel încât acţiunile să cuprindă întregul domeniu mass-media, în concordanţă deplină cu prevederile Acordului de asociere, formularea mai exactă şi măsurabilă a indicatorilor de performanţă, care trebuie revizuiţi după evaluarea efectelor reale ale acţiunilor deja realizate, accelerarea ritmului de implementare adecvată a acţiunilor relevante pentru dezvoltarea mass-mediei.

De menționat că până în martie 2018, API va elabora şi va prezenta public încă trei rapoarte trimestriale de monitorizare care vor conţine recomandări pentru autorităţi în scopul realizării mai eficiente a angajamentelor în domeniul mass-media, asumate la nivel european. Următorul raport trimestrial va cuprinde perioada iunie-august 2017 şi va fi lansat la începutul lunii septembrie.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3170 0.0069%
USD USD 16.4277 0.0353%
RUB RUB 0.2688 0.7496%
RON RON 4.3622 -0.0779%
UAH UAH 0.6264 -0.2389%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile