Logo Realitatea.md

Apple, dată în judecată de către Parchetul din Paris. Cauza - „înşelăciune şi învechire programată a telefoanelor mobile”

09 Ianuarie 2018, 17:18 // Tech

Parchetul Parisului a deschis o anchetă preliminară împotriva Apple cu privire la „înşelăciune şi perimare programată”, după ce grupul californian a recunoscut că a încetinit în mod intenţionat funcţionarea unor modele mai vechi ale produsului său vedetă iPhone, potrivit unei surse judiciare, scrie Reuters.

Această anchetă, deschisă vineri, are loc în baza unei plângeri depuse la sfârşitul lui decembrie de asociaţia de apărare a consumatorilor Halte à l‘obsolescence programmée (HOP, Stop perimare programată).

În Statele Unite, o purtătoare de cuvânt Apple a refuzat luni să comenteze această evoluţie. Ea a evocat scuzele prezentate pe 28 decembrie de către firmă, după ce a recunoscut, cu câteva zile mai înainte, că unele dintre actualizările sistemului său de exploatare au ca efect o încetinire a funcţionării unor versiuni mai vechi ale iPhone, cu scopul de a menaja bateriile.

Într-un comunicat, avocatul asociaţiei HOP, Emile Meunier, şi-a exprimat satisfacţia faţă de decizia Parchetului Parisului, „rezultatul mobilizării consumatorilor din întreaga lume”.

„Vom depune la DGCCRF peste 2.600 de mărturii ale unor clienţi Apple lezaţi, care s-au manifestat pe lângă asociaţie”, a adăugat el.

Parchetul din Nanterre (Hauts-de-Seine) a deschis, la sfârşitul lui decembrie, o anchetă preliminară similară împotriva producătorului japonez de imprimante Epson, din aceleaşi motive, în urma altei plângeri HOP.

Pe de altă parte, Apple a dat asigurări, tot luni, că „a fost mereu atent la copii”, după ce acţionari ai gigantului electronic l-au îndemnat să ia măsuri cu scopul de a lupta împotriva fenomenului - tot mai răsăpândit - al dependenţei tinerilor de iPhone.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1377 0.0278%
USD USD 16.5266 0.2451%
RUB RUB 0.2633 -1.6069%
RON RON 4.3282 0.0439%
UAH UAH 0.6304 0.1112%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
10 apr, 17:32 //

Foto: captură YouTube Un bărbat din Canada și-a dus Mercedesul la service și a uitat camera de filmat deschisă. Ce a descoperit (VIDEO)

02 apr, 11:54 //

Replici de la ședința Primăriei: „Să nu-mi citiți aici lecții despre cum oamenii trebuie să se roage la morminte” (VIDEO)

20 apr, 12:36 //

UPDATE Incendiul de pe strada Academiei din cartierul Telecentru a fost LOCALIZAT! (FOTO/VIDEO)

20 apr, 13:33 //

UPDATE: Incendiul de la Complexul „Lunedor” a fost lichidat. Cauzele producerii incidentului urmează a fi stabilite (FOTO/LIVE)

20 apr, 07:45 //

NO COMMENT! Vladimir Voronin, despre Ion Ceban: „Specialitatea lui e magafonul. În afară de bâl-bâl-bâl nu știe nimic” (VIDEO)

23 apr, 07:05 //

Foto: telemundonuevainglaterra.com HOROSCOP 23 - 29 aprilie: Două zodii vor da lovitura în ultima săptămână din aprilie. Viața li se schimbă radical

06 apr, 14:00 //

Foto: Panilino/ Facebook Directorul „Panilino”, după perchezițiile Poliției Capitalei: Scopul a fost să ne distrugă, să nu mai vindem nici pască, nici cozonac...” (VIDEO)

19 apr, 09:34 //

Foto: PCCOCS UPDATE: Salarii în plic și meciuri trucate! Personalul clubului FC Dacia Chișinău și fotbaliștii, audiați după perchezițiile PCCOCS și INI (FOTO)

28 mar, 11:03 //

Foto simbol Flux de demisii la CNA! Bogdan Zumbreanu: „Regret că pleacă angajați cu o bogată experiență”. Explicația!

05 apr, 17:15 //

Foto: BBC Răsunător! Iulia Skripal a făcut prima declarație după ce a ieșit din comă. Cum a reacționat când a fost întrebată despre otrăvirea cu „Novichok”