Logo Realitatea.md

Apple, dată în judecată de către Parchetul din Paris. Cauza - „înşelăciune şi învechire programată a telefoanelor mobile”

09 Ianuarie 2018, 17:18 // Tech

Parchetul Parisului a deschis o anchetă preliminară împotriva Apple cu privire la „înşelăciune şi perimare programată”, după ce grupul californian a recunoscut că a încetinit în mod intenţionat funcţionarea unor modele mai vechi ale produsului său vedetă iPhone, potrivit unei surse judiciare, scrie Reuters.

Această anchetă, deschisă vineri, are loc în baza unei plângeri depuse la sfârşitul lui decembrie de asociaţia de apărare a consumatorilor Halte à l‘obsolescence programmée (HOP, Stop perimare programată).

În Statele Unite, o purtătoare de cuvânt Apple a refuzat luni să comenteze această evoluţie. Ea a evocat scuzele prezentate pe 28 decembrie de către firmă, după ce a recunoscut, cu câteva zile mai înainte, că unele dintre actualizările sistemului său de exploatare au ca efect o încetinire a funcţionării unor versiuni mai vechi ale iPhone, cu scopul de a menaja bateriile.

Într-un comunicat, avocatul asociaţiei HOP, Emile Meunier, şi-a exprimat satisfacţia faţă de decizia Parchetului Parisului, „rezultatul mobilizării consumatorilor din întreaga lume”.

„Vom depune la DGCCRF peste 2.600 de mărturii ale unor clienţi Apple lezaţi, care s-au manifestat pe lângă asociaţie”, a adăugat el.

Parchetul din Nanterre (Hauts-de-Seine) a deschis, la sfârşitul lui decembrie, o anchetă preliminară similară împotriva producătorului japonez de imprimante Epson, din aceleaşi motive, în urma altei plângeri HOP.

Pe de altă parte, Apple a dat asigurări, tot luni, că „a fost mereu atent la copii”, după ce acţionari ai gigantului electronic l-au îndemnat să ia măsuri cu scopul de a lupta împotriva fenomenului - tot mai răsăpândit - al dependenţei tinerilor de iPhone.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4692 -0.4031%
USD USD 16.9867 0.0972%
RUB RUB 0.2587 -0.0386%
RON RON 4.1716 -0.4273%
UAH UAH 0.6034 -0.2974%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile