Logo Realitatea.md

Aproximativ 400 de producători, procesatori de fructe și apicultori își vor fortifica capacitățile de export pe piața Uniunii Europene

14 Februarie 2018, 13:37 // Economie

Producătorii de fructe proaspete, inclusiv struguri de masă, fructe uscate și congelate, dar și apicultorii își vor fortifica capacitățile de export pe piața Uniunii Europene în cadrul proiectului „Reforma Climatului Investițional al Republicii Moldova”, finanțat de Ambasada Suediei și implementat de Corporația Financiară Internațională, membru al Grupului Băncii Mondiale în colaborare cu agenția olandeză CBI – Centrul de Promovare a Importurilor din Țările în Curs de Dezvoltare.

În următoarea perioadă va fi organizat un ciclu de seminare la nivel regional în cadrul cărora vor fi instruiți peste 400 de agenți economici din țară, inclusiv din stânga Nistrului.

„Vrem să familiarizăm actorii din aceste sectoare cu practicile, experiența și cunoștințele necesare pentru a iniția exporturi către Uniunea Europeană. Producătorii de fructe trebuie să cunoască cerințele pe piețele din UE față de aceste produse. Pe această cale, încercăm sa fortificăm capacitățile producătorilor noștri de a exporta si diversifica piețele de export”, a menționat Iurie Fală, director executiv al Asociației Moldova Fruct.

La următoarea fază a proiectului, 20 de întreprinderi, beneficiare ale proiectului, vor fi selectate pentru a participa la un program intens de mentorat în baza căruia vor fi desfășurate acțiuni concrete de accesare a piețelor țintă.

Asociația Moldova Fruct este partenerul local al IFC și CBI în implementarea programului „Asistență orientată spre consolidarea capacităților de export în UE” care are drept scop facilitarea exportului de fructe și miere de albină pe piața Uniunii Europene.

Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe din Republica Moldova este o organizaţie necomercială, nonguvernamentală şi apolitică, membrii căreia sunt peste 170 producători de fructe de pe întreg teritoriul ţării.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4029 0.5050%
USD USD 17.1244 -0.0455%
RUB RUB 0.2588 1.1333%
RON RON 4.0932 0.5626%
UAH UAH 0.6301 0.1590%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile