Logo Realitatea.md

Țara noastră înregistrează încă o premieră în domeniul educației. Elevii vor studia Inteligența Artificială datorită proiectului educațional TwentyTu

07 Iulie 2018, 13:46 // Tech

Republica Moldova va fi printre puținele țări din lume care vor oferi posibilitatea elevilor să obțină cunoștințe temeinice în domeniul Inteligenței Artificiale (AI) – știință care va avea un impact decisiv asupra speciei umane și a dezvoltării umanității.

Datorită potențialului imens de a schimba spre bine viețile oamenilor, proiectul educațional TwentyTu va oferi posibilitatea pentru 80.000 de elevi din toată țară să studieze Inteligența Artificială (AI). Cursul dedicat acestei ramuri revoluționare a informaticii va fi un nou succes înregistrat de Republica Moldova în domeniul educației și va permite copiilor și adolescenților să-și cultive abilitățile necesare pentru a face față provocărilor viitorului și descoperirilor în domeniul tehnologic. Inteligența Artificială (AI) este una dintre cele mai recente invenții ale omenirii și  reprezintă abilitatea unui calculator de a copia funcțiile creierului uman și de a efectua un șir de acțiuni caracteristice oamenilor. Pe parcursul orelor dedicate Inteligenței Artificiale (AI), prin intermediul jocurilor interactive și a orelor practice, copiii vor învăța principiile de bază ale acestei științe.

Ce este Inteligența Artificială și în ce domenii este utilizată cu succes? Inteligența Artificială (AI) este o ramură a informaticii ce produce tehnologii care emit creierul uman și comportamentele specifice oamenilor. În prezent, o mare parte din viața noastră este dominată de produsele acestei științe: asistenți personali de pe telefoanele mobile (Siri, Google), aplicații care ușurează munca șoferilor, chat bots sau chiar căutarile zilnice prin rețeaua globală.

Medicina este unul dintre domeniile care beneficiază cel mai mult de pe urma Inteligenţei Artificiale. Aparatele moderne pot identifica și stabili diagnosticul pentru un șir de maladii complicate, iar acest lucru este efectuat mult mai rapid decât o fac oamenii. La fel, în baza datelor acumulate despre starea de sănătate a pacientului, în viitor gadgeturile vor putea prescrie tratamente personalizate, în funcție de vârstă, mediul în care trăiește persoana sau stilul său de viață.

Importanța Inteligenței Artificiale (AI) este demonstrată și în domeniul agriculturii, unde sunt utilizate echipaje agricole „deștepte”. Cu ajutorul lor, semințele sunt puse în pământ la o distanță ideală una de alta, iar cantitatea utilizată este optimă. Astfel, fermierii pot crește producția, iar pierderile suferite se reduc la minim.

Proiectul TwentyTu vine să le ofere tinerilor oportunitatea de a învăța această disciplină din școală, pentru a cunoaște fenomenele care mișcă azi lumea înainte.

Ana Chirița, director executiv ATIC: „TwentyTu transformă educația din țară, oferind programe educaționale extracurriculare gratuite, adaptate cerințelor viitorului. Cursurile vor fi predate într-o manieră interactivă, iar elevii vor putea să-și cultive abilitățile care vor fi solicitate în următorii ani la nivel global. Astfel, TwentyTu va crește capitalul uman al țării noastre.” 

Radu Marian, manager de proiect, TwentyTu: „Inteligența Artificială este, probabil, ultima invenție a omenirii care fie ne va duce către un progres continuu, fie va însemna sfârșitul nostru ca specie. Anume pentru că este o tehnologie atât de importantă, am decis să oferim ocazia elevilor din țară să studieze AI. În acest mod vom explica generației viitoare cum poate AI îmbunătăți viețile oamenilor.”

Cursurile, susținute în cadrul proiectului TwentyTu, vor acoperi domenii precum robotică, programare interactivă, aplicații mobile, astronomia VR (prin realitatea virtuală), inteligență artificială, antreprenoriat, dezvoltare personală etc.

Roman Sorocan, angajat al companiei Google, membru al Consiliului Consultativ TwentyTu:  „Studierea Inteligenței Artificiale (AI) în școli va provoca o schimbare uriașă în ceea ce privește modul în care un puști se uită la lume. Inteligența Artificială se dezvoltă extrem de rapid, iar până elevii vor ajunge la majorat, produsele acestei științe vor putea fi întâlnite la orice pas. O înțelegere clară a felului în care funcționează inteligența artificială va avea un impact asupra fiecăruia dintre noi. Iar în domeniul științelor, cel mai mult vor avea de beneficiat medicina, chimia, fizica, biologia.”

Cetățenii statelor dezvoltate interacționează în fiecare zi cu produsele AI, iar o eventuală aplicare a acestora în țara noastră ne va deschide noi oportunități.

Roman Sorocan, angajat al companiei Google, membru al Consiliului Consultativ TwentyTu: „Moldova poate progresa foarte mult dacă va investi în Inteligența Artificială, tehnologii, drone. O generație condusă de tineri care conștientizează importanța acestei ramuri va revoluționa țara noastră, mai ales dacă unii dintre ei se vor implica în politică, agricultură și producție. Guvernul poate folosi Al pentru a lupta împotriva corupției, pentru a îmbunătăți procesul de dezvoltare, dar și pentru a reduce costurile de funcționare a statului. Inteligența Artificială este folosită pe larg în alte state ale lumii: UE finanțează cercetarea acestei ramuri, iar China o folosește pentru a lupta împotriva crimelor, în timp ce în SUA, aceasta a adus deja miliarde de dolari. Pentru a ține pasul cu dezvoltarea tehnologiei, Moldova trebuie să-și extindă programele de educație, în condițiile în care, la nivel mondial, există o lipsă acută de specialiști în acest domeniu. Asta în condițiile, în care angajații acestui sector ar putea ridica salarii cu cinci zerouri în coadă.”

Cursurile extrașcolare vor fi predate începând cu luna ianuarie 2019 și se vor încheia în mai 2022. Acestea sunt destinate copiilor (7-12 ani) și adolescenților (13-19 ani) și îi vor ajuta să obțină abilitățile necesare pentru a aplica într-un mod practic și interactiv concepte științifice și inginerești.

Pentru dezvoltarea proiectului a fost lansată o amplă campanie de colectare a fondurilor, astfel toți cei care își doresc să participe la transformarea educației din Moldova pot oferi contribuții pe www.twentytu.md până în data de 22 august 2018.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4029 0.5050%
USD USD 17.1244 -0.0455%
RUB RUB 0.2588 1.1333%
RON RON 4.0932 0.5626%
UAH UAH 0.6301 0.1590%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile