Logo Realitatea.md

Arborele căzut în scuarul Bibliotecii Naționale în timpul ninsorii din aprilie a revenit la locul său, în calitate de mobilier urban (FOTO)

14 Iunie 2018, 16:07 // Societate

Arborele care a căzut în scuarul Bibliotecii Naționale în timpul ninsorii de anul trecut, a revenit aici în calitate de mobilier urban. Proiectul ambițios al designerului Mihai Stamati a fost finalizat și acum chișinăuienii au un loc în plus pentru recreare. 

Mobilierul urban este unul multifuncțional. Pe lângă bănci, acesta oferă și o masă pentru laptop și chiar locuri de parcare pentru biciclete.

Mihai Stamati, inițiatorul proiectului, susține că ideea de a crea acest mobilier urban i-a venit când a văzut în primăvara anului trecut trunchiul de copac care zăcea în curtea Bibliotecii Naționale, după intemperia din luna aprilie. 

„După ninsorile din aprilie 2017, în fața Bibliotecii Naționale, a căzut un platan. Unul viguros care a crescut mai multe decenii la rând. La două luni după ninsoare copacul încă mai era în fața  bibliotecii, răsturnat și bucățit, cu rădăcina încă vie, pe jumătate îngropată în mormanul de asfalt. Părea de nestrămutat și dornic de a rămâne în fața bibliotecii. Am trecut de nenumărate ori prin preajma lui, iar în una din zile m-am întrebat ce-ar fi dacă acest platan chiar ar rămâne acolo, valorificat și renăscut ca mobilier urban?!”, povestea designerul acum două luni. 

Arborele căzut avea o vârstă de peste 50 de ani. 

La realizarea proiectului „Copacul de la bibliotecă” au fost implicați mai mulți designeri, sculptori și ingineri din Moldova, inclusiv și câțiva studenți de la Universitatea Tehnică a Moldovei. Tot UTM a oferit și spațiul unde a fost creat mobilierul urban. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0864 0.3582%
USD USD 17.9850 0.2330%
RUB RUB 0.2802 0.7914%
RON RON 4.2180 0.3092%
UAH UAH 0.6839 0.0585%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile