Logo Realitatea.md

Are 22 de ani, trei fetițe și trompele uterine legate. „Mi-au spus să mă protejez, dar nu mi-au explicat cum”. Istoria Mariei, din Cimișlia...

26 Septembrie 2018, 13:02 // Societate

Are 22 de ani, trei copii și trompele uterine legate (o formă de contracepție permanentă). Primul copil l-a născut la vârsta de 16 ani și, pentru că a suportat o naștere complicată, prin cezariană, medicii i-au recomandat să nu planifice următorul copil în următorii trei-patru ani. „Mi-au spus să mă protejez, dar nu mi-au explicat cum”, spune Maria, o tânără din Cimișlia. 

Foto: UNFPA Moldova/Dan Guțu

„Cei care mă văd pentru prima dată nu cred că am trei copii. Au impresia că sunt surorile mele mai mici”, povesteșe Maria. 

Tânăra l-a cunoscut pe viitorul ei soț când avea 15 ani. La scurt timp a rămas însărcinată cu primul copil - o sarcină neplanificată, or, spune ea, nu cunoștea despre metode de contracepție: „Cu mama, nu am discutat niciodată așa ceva. Îmi era rușine. Nici la școală nu am avut educație sexuală. Profesoara de biologie se incomoda să vorbească, așa că am trecut peste asta”.

După prima naștere prin cezariană, i-a fost administrat un preparat injectabil, o metodă de contracepție care durează trei luni. Atunci când a trebuit să meargă la medic pentru o nouă doză, și ea, și soțul au renunțat, iar bani pentru alte anticoncepționale nu aveau. Așa că, la scurt timp, a rămas însărcinată cu al doilea copil, iar peste un an jumătate, a venit pe lume al treilea copil.  

Toate nașterile au fost prin cezariană, lăsând-o din ce în ce mai slăbită.

„Am ajuns să cântăresc 48 de kilograme. Am slăbit foarte mult după fiecare naștere. La a treia sarcină, medicii erau foarte alarmați și se temeau că voi muri. Mi-au propus să renunț, dar nu am fost de acord. Le-am spus că voi naște copilul cu riscul propriei vieți”, spune Maria.

Astfel, după a treia naștere și o lungă discuție cu doctorii, Maria a decis să aleagă sterilizarea feminină, care constă în legarea trompelor uterine, o formă de contracepție permanentă. 

Foto: UNFPA Moldova/Dan Guțu

Anual, în Republica Moldova circa 2,500 de fete adolescente devin mame. În același timp, 17% dintre femeile de vârstă reproductivă (15-49 de ani) nu dispun de mijloace de contracepție, chiar dacă nu planifică o sarcină. Cea mai mare nevoie nesatisfăcută de mijloace de contracepție predomină în rândul femeilor tinere, a celor sărace și din mediul rural, arată datele Centrului de Cercetări Demografice.

„Fiecare persoană și fiecare cuplu are dreptul să decidă liber asupra numărului de copii pe care și-i dorește, a intervalului dintre sarcini şi a momentului când să-și planifice sarcina, la fel și dacă vrea să aibă copii. Acesta este un drept fundamental al omului. Prin urmare, fiecare persoană trebuie să aibă acces la informare, consiliere și servicii de planificare familială de calitate, inclusiv la mijloace moderne de contracepție, pentru a-și putea exercita acest drept”, spune Rita Columbia, reprezentanta UNFPA în Moldova.

În 2018, în Republica Moldova a fost adoptat un Program Naţional privind Drepturile şi Sănătatea Sexuală şi Reproductivă, care este unic în regiune. Programul, elaborat cu asistența Fondului ONU pentru Populație și Organizației Mondiale a Sănătății, va extinde accesul la aceste servicii în mod echitabil pentru toate persoanele, indiferent de vârstă, etnie, mediu de reședință, statut social sau starea de sănătate.

Totodată, va fi îmbunătățit mecanismul de estimare a necesităților de mijloace moderne de contracepție, precum și procurarea și distribuirea gratuită a acestora către grupurile vulnerabile. 

Citiți articolul în întregime pe Moldova.unfpa.org.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4419 0.1602%
USD USD 17.1324 0.0502%
RUB RUB 0.2616 0.4994%
RON RON 4.0880 0.2206%
UAH UAH 0.6344 0.2845%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile