Logo Realitatea.md

Asistentul Adjunct al Secretarului de Stat al SUA, la Chișinău: A cerut premierului reformă în justiție, lupta cu corupția şi traficul de fiinţe umane

16 Decembrie 2016, 18:38 // Actualitate

Asistentul Adjunct al Secretarului de Stat al SUA, Bridget Brink, se află în aceste zile la Chișinău, unde a avut mai multe întrevederi cu oficialii moldoveni. 

La întrevederea cu prim-ministrul Pavel Filip, acesta i-a mulţumit oficialului american pentru susţinerea constantă pe care Statele Unite ale Americii o acordă Republicii Moldova în implementarea reformelor structurale şi în modernizarea ţării, în beneficiul cetăţenilor.

Pavel Filip a menționat în acest sens Acordul cu Fondul Monetar Internațional, care este un certificat de încredere în Republica Moldova în faţa partenerilor săi externi.

”Dacă anul 2016 a fost un an de gestionare a crizei şi de stabilizare a situaţiei, atunci anul 2017 urmează să devină un al dezvoltării şi al creşterii economice”, a spus şeful Cabinetului de miniştri. În context, Pavel Filip a menționat că implementarea Acordului de Asociere rămâne a fi o prioritate absolută a guvernării.

Totodată, Premierul a informat oficialul SUA despre prioritățile de pe agenda de reforme a Guvernului, printre care: reforma sistemului de pensii, a administraţiei publice, a sistemului de achiziţii publice, reforma spitalicească şi a medicinii primare, precum şi măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru asigurarea transparenţei bugetare.

La rândul său, Asistentul Adjunct al Secretarului de Stat al SUA, Bridget Brink, a felicitat Guvernul de la Chișinău pentru realizările obţinute în decursul acestui prim an de mandat. „Acordul cu FMI este un semnal pozitiv pentru comunitatea internaţională şi arată că sunteţi pe calea cea dreaptă”, a declarat Bridget Brink.

Oficialul american a încurajat Guvernul să continue reformarea sistemului de justiţie, să sporească eforturile în lupta cu corupţia şi traficul de fiinţe umane şi să asigure mai multă transparenţă în administrarea publică. În context, Bridget Brink a declarat că SUA vor examina posibilităţile de a susţine implementarea reformei administraţiei publice în Republica Moldova.

Un alt subiect abordat în cadrul discuţiilor s-a referit la problema transnistreană. Părţile au căzut de comun acord că acest conflict trebuie să fie soluţionat în formatul 5+2 şi şi-au exprimat speranţa că discuţiile în acest format vor fi reluate cât de curând posibil.

 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5542 0.5730%
USD USD 17.6060 0.6178%
RUB RUB 0.2851 0.0000%
RON RON 4.0921 0.5801%
UAH UAH 0.7257 0.7917%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
15 ian, 16:21 //

(GALERIE FOTO) Cum arată restaurantul unde Dodon și socialiștii au chefuit aseară și ce prețuri afișează localul pentru servicii

15 ian, 15:32 //

Socialiștii și Dodon au dat aseară un chef într-un restaurant de lux din Capitală. Securitatea în zonă a fost asigurată de poliție și SPPS (VIDEO)

20 ian, 11:00 //

LIVE! Procuratura Generală: Prezentarea rezultatelor controalelor desfășurate la Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale

17 ian, 12:39 //

Ioniță: „România a finanţat multe în Republica Moldova, fără să primim măcar un cuvânt de mulţumire”

16 ian, 10:00 //

LIVE! Artistul Ștefan Petrache este condus pe ultimul drum. Rudele, prietenii, colegii îi aduc omagiu

16 ian, 15:31 //

Dodon, despre vacanțele de lux: Ieri cineva voia să se scalde cu mine, azi altcineva caută foto unde-s în chiloți de baie

16 ian, 17:49 //

foto: autosalubritate.md Șoferii de la „Autosalubritate” se plâng primarului pe condițiile proaste de muncă și salariile mari ale șefilor: „Nu suntem socotiți de oameni”. Ceban nu (le) răspunde

17 ian, 15:17 //

Foto: adevarul.ro Povestea unei jurnaliste, originare din Chișinău, care a emigrat în '89 în SUA. „Când doi miliţieni m-au dus la secţie...”

21 ian, 09:16 //

Colaj: realitatea.md (VIDEO) Infidelitate la un meci de fotbal. Au crezut că nu îi vede nimeni, dar camerele erau pe ei

17 ian, 10:32 //

Foto: novostipmr Tiraspolul a anunțat că restricționează accesul mașinilor cu numere de înmatriculare RM