Logo Realitatea.md

ATENŢIE! Căpușele au ieșit din hibernare. Sfaturi de la medici despre cum să le evităm şi să prevenim infecţiile cauzate de acestea

18 Martie 2017, 10:53 // Life

În acest an, căpuşele au ieşit din hibernare încă de la sfârşitul lunii februarie. Ele sunt un vector de transmitere a mai multor maladii infecțioase de la animale la om şi este bine să cunoaştem cum să prevenim asemenea cazuri neplăcute.


Foto: desteptarea.ro

Căpușele sunt unice în răspândirea borelioze. Numai în municipiul Chișinău, anul trecut, au fost înregistrate 73 de cazuri de borelioză, iar în 2015 – 97 cazuri de asemenea infecții, potrivit specialiștilor de la Centrul de Sănătate Publică Chișinău.

În majoritatea cazurilor, borelioza se manifestă prin semne clinice asemănătoare cu gripa sau alte infecții respiratorii acute. Dacă nu se iau măsuri, boală progresează cu afectarea sistemului cardiovascular şi a articulațiilor. Simptomul principal al boreliozei, care apare în primele zile la 80% de persoane înțepate de căpușă infectată, este eritemul circular migrator, şi anume o pată în formă inelară, de culoare roz-palidă în jurul înțepăturii.  

Pentru a ne proteja împotriva căpușelor, specialiștii de la Centrul de Sănătate Publică îndeamnă populația:

  • să purtăm haine prelucrate cu spreiuri de protecție împotriva căpușelor,

  • îmbrăcămintea trebuie să acopere practic tot corpul,

  • după plimbările în aer liber, să fim atenți la toate părțile corpului, în vederea oricăror semne care denotă mușcătura căpușelor.

Dacă totuși ați fost mușcați de căpușe, nu încercați a înlătura insecta inoculată în piele de sine stătător. Adresați-vă după ajutor medical urgent, cu consultarea ulterioară a medicului infecționist.

Pentru nu permite pătrunderea căpușelor în casă, se recomandă amenajarea teritoriilor prin:

  • cosirea joasă a ierbii şi curățirea rațională a tufarilor şi a vegetației înalte,

  • amenajarea teritoriilor de odihnă şi a zonelor de agrement,

  • combaterea rozătoarelor care reprezintă gazda principală pentru căpușe,

  • neadmiterea animalelor vagabonde pe teritoriile de odihnă,

  • controlul animalelor de campanie la prezența căpușelor după primblări în spații verzi.

Căpușele parazitează pe corpul diferitor rozătoare și animale mai mari, dar viețuiesc în ierburile înalte, în păduri, tufari, pe suprafața solului, pe grămezi de gunoi.

În 2016, specialiștii de la Centrul de Sănătate Publică Chișinău au colectat 375 de exemplare de căpușe din diferite spaţii verzi ale municipiului, dintre care 112 s-au dovedit a fi infectate.

Contaminarea înaltă a căpușelor în medie de 30% cu bacteria Borrelia, agentul cauzal al boreliozei, denotă prezența masivă în natură atât a sursei, cât și a vectorului de transmitere a infecției.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5276 0.0415%
USD USD 16.9232 0.2417%
RUB RUB 0.2654 -0.0377%
RON RON 4.1812 -0.0167%
UAH UAH 0.6438 1.0199%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile