Logo Realitatea.md

Atenție, moldoveni! Avertismentul emis de Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal, în urma solicitării premierului Pavel Filip

16 Mai 2018, 16:41 // Societate

Poliția de Frontieră alături de alte instituții abilitate își intensifică activitatea în zona de responsabilitate, prin înăsprirea controlului de frontieră, pentru evitarea riscului răspândirii virusului pestei porcine. Măsurile inițiate la frontieră au scopul să nu fie admisă introducerea în țară a porcilor domestici și mistreților, cărnii, preparatelor din carne, dar și a produselor provenite de la animalele receptive la virusul pestei porcine africane.

Un nou focar de pestă porcină în Moldova! Premierul Pavel Filip solicită măsuri sporite pentru prevenirea răspândirii virusului

Foto simbol: border.gov.md

Astfel, a fost dispus ca polițiștii de frontieră să asigure informarea cetățenilor din localitățile de frontieră despre pericolul răspândirii virusului, cât și tragerii la răspundere a persoanelor care ignoră intenționat cerințele impuse, inclusiv și personalul de frontieră care va admite cazurile ce pot favoriza apariția/răspândirea focarelor de pestă porcină.

Totodată, se interzice pășunatul sau abandonul porcinelor pe o distanță mai mică de 500 metri de frontieră. De-a lungul liniei de frontieră moldo-ucraineană, în special pe direcțiile vulnerabile cu risc înalt de introducere ilicită a porcinilor sau a cărnurilor, echipele mobile ale IGPF vor crea filtre suplimentare de verificare a persoanelor și mijloacelor de transport.

În context, reprezentanții Poliției de Frontieră vor acorda suport autorităților publice locale, polițiștilor de sector, angajaților ANSA, vameșilor, etc, în asigurarea și menținerea ordinii de drept la filtrele de dezinfectare create, dar și informarea în regim de urgență despre cazurile de depistare în zona de frontieră a porcilor/mistreților decedați.

Poliția de Frontieră mai solicită populației locale să manifeste o atitudine conștiincioasă și responsabilă față de restricțiile impuse privind introducerea produselor din carne de proveniență ucraineană.

Anterior, și vameșii au venit cu un avertisment asemănător pentru prevenirea apariției unor noi focare de pestă porcină africană pe teritoriul Republicii Moldova.

Serviciul Vamal informează că, de la începutul perioadei de prohibiție, instituite la 25 octombrie 2016 și până în prezent, au fost consemnate 3 843 de cazuri de depistare a produselor din carne de porc, iar cantitatea reținută în acest interval de timp se cifrează la circa 11 037 kg.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5946 -0.7205%
USD USD 17.1423 0.1472%
RUB RUB 0.2555 -0.0391%
RON RON 4.1855 -0.8034%
UAH UAH 0.6088 -0.0657%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile