Logo Realitatea.md

Atleta moldoveancă Elena Răducan, convocată la Special Olimpics Summer Games 2019 din Abu Dhabi

12 Ianuarie 2018, 18:05 // SPORT

Atleta moldoveancă Elena Răducan va participa în cadrul echipei naționale a Italiei la evenimentul sportiv mondial Special Olimpics Summer Games, care se va desfășura în perioada 8-22 martie 2019, în Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, transmite IPN. Atleta Elena Răducan a fost convocată, în calitate de membru titular al echipei Sesamo Rho (Milano), la categoria bowling. În scrisoarea Special Olimpics Italia, adresată tinerei, se menționează: „un eveniment atât de important va încorona parcursul desfășurat în acești ani de către atletă și va fi un motiv de imensă mândrie pentru întreaga echipă”. 

Foto: Facebook.com

Potrivit organizatorilor, la eveniment vor participa 7 mii de atleți din 160 de țări ale lumii, care vor concura la 24 de discipline sportive, alături de 2 500 de antrenori și 20 de mii de voluntari. La competițiile sportive sunt așteptați peste 500 mii de spectatori.

Tânăra Elena Răducan este cunoscută la nivel național în Italia, a participat în ultimii ani la zeci de competiții sportive dedicate persoanelor cu dizabilități și a obținut numeroase trofee, medalii, diplome. Decizia Special Olimpics Italia de a o convoca pentru Jocurile Mondiale înseamnă recunoașterea meritelor și prestației sportive a Elenei Răducan, dar și a parcursului său impresionant. Tânăra a fost anunțată că toate cheltuielile de participare vor fi acoperite de Special Olimpics Italia, iar echipamentul special, de care are nevoie - de către echipa ei din orașul Rho – Asociația Sesamo.

Elena Răducan a emigrat în Italia în 2009, la vârsta de 19 ani. Locuiește împreună cu familia sa în orașul Rho, Milano. S-a născut la 21 mai 1993, la Chișinău, iar la scurt timp după naștere a ajuns în secția de reanimare. A suportat șase intervenții neurochirurgicale, iar printre cele 8-9 diagnoze medicale grave era hidrocefalia, retard psiho-fizic, epilepsie etc. „Au urmat luni în șir de spital, consultații, investigații, tratamente... În final, m-au sfătuit să o las, că nu mai avea nicio șansă de viață. La capitolul grădiniță-școală a fost cel mai dificil - aș putea spune - chiar imposibil. Nicio instituție nu voia să o primească din cauza problemelor de sănătate. Am reușit cu greu să o accepte la o grădiniță unde mă angajasem doar din acest motiv. La școală, la fel – foarte greu. Ne trimiteau la școli speciale, internate de tot felul. Eu insistam ca ea să rămână într-un mediu sănătos, să nu regreseze în dezvoltare”, afirmă Maia Țurcanu, mama Elenei Răducan.

Cazul Elenei Răducan, ca sportiv de performanță, cu cetățenia Republicii Moldova, nu este singurul de acest gen din Italia. În același oraș, Rho, din vecinătatea metropolei italiene - Milano, activează maratonistul Constantin Bostan, iar în cadrul echipei Parma Box din orașul Parma timp de mai mulți ani a făcut sport de performanță Vitalie Spânu, un tânăr surdo-mut originar din Republica Moldova. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1377 0.0278%
USD USD 16.5266 0.2451%
RUB RUB 0.2633 -1.6069%
RON RON 4.3282 0.0439%
UAH UAH 0.6304 0.1112%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
10 apr, 17:32 //

Foto: captură YouTube Un bărbat din Canada și-a dus Mercedesul la service și a uitat camera de filmat deschisă. Ce a descoperit (VIDEO)

02 apr, 11:54 //

Replici de la ședința Primăriei: „Să nu-mi citiți aici lecții despre cum oamenii trebuie să se roage la morminte” (VIDEO)

20 apr, 12:36 //

UPDATE Incendiul de pe strada Academiei din cartierul Telecentru a fost LOCALIZAT! (FOTO/VIDEO)

20 apr, 13:33 //

UPDATE: Incendiul de la Complexul „Lunedor” a fost lichidat. Cauzele producerii incidentului urmează a fi stabilite (FOTO/LIVE)

20 apr, 07:45 //

NO COMMENT! Vladimir Voronin, despre Ion Ceban: „Specialitatea lui e magafonul. În afară de bâl-bâl-bâl nu știe nimic” (VIDEO)

23 apr, 07:05 //

Foto: telemundonuevainglaterra.com HOROSCOP 23 - 29 aprilie: Două zodii vor da lovitura în ultima săptămână din aprilie. Viața li se schimbă radical

06 apr, 14:00 //

Foto: Panilino/ Facebook Directorul „Panilino”, după perchezițiile Poliției Capitalei: Scopul a fost să ne distrugă, să nu mai vindem nici pască, nici cozonac...” (VIDEO)

19 apr, 09:34 //

Foto: PCCOCS UPDATE: Salarii în plic și meciuri trucate! Personalul clubului FC Dacia Chișinău și fotbaliștii, audiați după perchezițiile PCCOCS și INI (FOTO)

28 mar, 11:03 //

Foto simbol Flux de demisii la CNA! Bogdan Zumbreanu: „Regret că pleacă angajați cu o bogată experiență”. Explicația!

05 apr, 17:15 //

Foto: BBC Răsunător! Iulia Skripal a făcut prima declarație după ce a ieșit din comă. Cum a reacționat când a fost întrebată despre otrăvirea cu „Novichok”