Logo Realitatea.md

Au băgat frica în locuitorii din Edineț și Ocnița! Cinci bărbați, reținuți pentru o serie de furturi din case (VIDEO)

06 Aprilie 2018, 15:12 // Societate

Cinci bărbați cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani, domiciliați în zona de nord a ţării, membrii ai unui grup criminal, au fost reţinuţi pentru furturi din locuinţe, aducând un prejudiciu total de circa 1 000 000 de lei.

În concret, timp de o lună de documentare de către ofițerii Direcției combaterea crimelor grave a Inspectoratului Național de Investigații, în comun cu procurorii Procuraturii din Edineţ, ofițerii IP Edineţ și IP Ocniţa, s-a stabilit că membrii grupării terorizau locuitorii raioanelor de nord a ţării prin săvârşirea unor serii de furturi din locuinţe.

La fel, cercetările polițienești au arătat că fiecare avea roluri bine determinate: liderul grupării urmărea victima din momentul părăsirii domiciliului până la comiterea infracțiunii; ceilalți membri sustrăgeau din locuințe obiecte din aur și mijloace financiare.

Suspecții pătrundeau în gospodăriile oamenilor în prima jumătate a zilei, în timp ce persoanele lipseau de acasă, prin forțarea geamurilor şi uşilor din termopan. După comiterea infracţiunilor, bunurile de preţ dobândite erau împărțite între ei. 

Graţie acţiunilor speciale de investigaţie şi intervenţiei prompte a poliţiştilor, pe data de 5 aprilie 2018, suspecții au fost reținuți la domicilii. În urma efectuării a şase percheziţii în locuințele lor, au fost depistate şi ridicate o parte din bunurile sustrase, dar şi obiectele folosite la comiterea infracţiunilor, două staţii radio prin care suspecţii comunicau între ei în timpul comiterii infracţiunii, două măşti de tip anonymous, două pistoale cu gaz şi o armă de vânătoare, cartuşe, telefoane mobile.

Suspecții au fost, anterior, condamnați pentru cazuri similare. Acum, ei sunt reţinuţi pe un termen de 72 de ore. Dacă vor fi găsiți vinovați, ei riscă pedeapsă cu închisoare de la 7 la 12 ani.

La moment, se întreprind acțiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigație în vederea întăririi bazei probatorii, stabilirii altor membri activi ai grupării. Totodată, se întreprind măsuri în vederea stabilirii apartenenței acestora la comiterea altor infracțiuni înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova.

Poliția Republicii Moldova menționează că, timp de trei luni, pe teritoriul țării au fost înregistrate 825 furturi din locuințe. Astfel, comparativ cu anul 2017, s-a stabilit o descreştere cu 69 de cazuri.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 18.9254 0.1047%
USD USD 16.5932 0.6271%
RUB RUB 0.2485 0.7296%
RON RON 4.0633 0.0640%
UAH UAH 0.6050 0.1656%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile