Logo Realitatea.md

Tratamentul în condiții ca în URSS e istorie! Două secții de la Institutul Mamei și Copilului, renovate cu sprijinul Guvernului României (Video)

16 Iunie 2017, 20:24 // Societate

Tratament în condiții europene la Institutul Mamei și Copilului. Micii pacienți care ajung în secția de urologie sau în secția de ginecologia infantilă au parte de încăperi spațioase, cu multă lumină, bucătărie separată și chiar de un loc pentru joacă! Ceea ce acum un an era doar un vis, a devenit realitate datorită unui suport financiar oferit de Guvernul României.

Embed:

Fiul Mariei Samolschi a fost internat acum un an la Institutul Mamei și Copilului. Femeia spune că a recunoscut cu greu secția după reparație:

"Am fost aici când nu era făcută reparația. Acum condițiile sunt foarte bune. Avem dulap pentru haine, noptiere, patul este mai comod, baia este bună. Înainte era o singură baie la care permanent era coadă. Acum e cu mult mai comod", a spus Maria Samolschi.

Și Vera Dilistaia știe cum arătau cele două secții înainte de modernizare. Potrivit ei, culorile vii și lumina care domină în jur îi face pe copii să accepte mai ușor tratamentul:

”Diferența este foarte mare. Incomparabil. Condițiile erau ca în timpul Uniunii Sovietice. Acum sunt ca în Europa. Reparația a fost simțită și de copii, și de adulți. Sunt camere separate pentru copii, bucătărie separată. Înainte totul era altfel: dacă nu aveai loc la bucătărie, mâncam în salon. Acum totul e la cel mai înalt nivel”, a recunoscut Vers Dilistaia.

Medicii recunosc că atât imaginea saloanelor cât și cea a holurilor secțiilor au fost schimbate radical:

"Reparația a fost capitală. Pereții au fost dați jos până la temelie, toată secția a fost reparată și a fost procurat mobilier nou", a menționat șeful secției Urologie, Victoria Celac. 

"S-a renovat tot, absolut. Atât mobilierul, cât și mobilierul pentru personalul medical, pentru copii. Noi suntem printre primele secții care au obținut această reparație. Sperăm că copiii se vor simți foarte bine în aceste condiții", a spus șeful secției ginecologie infantilă, Rodica Manole.

Ministrul Sănătății, Ruxandra Glavan, susține că lucrările de renovare a secțiilor erau absolut necesare:

"Acum un an și jumătate eu am fost sesizată de către mai multe mămici despre condițiile în care erau nevoiți să fie internați copiii în secția de urologie. Atunci ne-am propus să găsim toate căile și să identificăm toate soluțiile pentru a repara lucrurile. Ne-am convins că condițiile corespund standartelor medicale naționale și internaționale", a declarat Ruxanda Glavan. 

Lucrările fac parte din proiectul de renovare, reabilitare şi dotare cu echipamente a maternităţii şi departamentului pediatrie din cadrul Instituţiei Medico-Sanitare Publice Institutul Mamei şi Copilului.

"Granturile cumulate se ridică la aproximativ 2,5 milioane de euro, iar investițiile în cele două secții pe care le-am inaugurat astăzi cumulat cred că depășesc 4,4 milioane de lei moldovenești. Mi-a plăcut ceea ce am văzut astăzi, și o spun cu inima largă și cu sufletul deschis, pentru că tot ce este aici este refăcut la standarte europene", a spus ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

Directorul Institutului Mamei și Copilului susține că renovarea secțiilor nu se oprește aici:

"În viitor noi vom mai cumpăra echipamente pentru această secție, dar principalul în secția de ginecologie infantilă și în secția de urologie pentru copii este blocul de operație. Noi ne-am propus ca în viitor să-l renovăm", a subliniat directorul Sergiu Gladun.

Anual, în secția de urologie se tratează aproximativ 1300 de copii și sunt efectuate aproximativ 1000 de intervenții chirurgicale. Reparaţia ambelor secţii a început în luna august 2016.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4554 0.0700%
USD USD 16.8437 0.4503%
RUB RUB 0.2630 -1.6455%
RON RON 4.1684 -0.0551%
UAH UAH 0.6370 -0.0628%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile