Logo Realitatea.md

Autoritățile își propun ca în viitor cetățenii să beneficieze de servicii publice simplificate la maximum prin digitalizarea acestora (VIDEO)

18 Ianuarie 2018, 11:41 // Actualitate

Guvernul în parteneriat cu Banca Mondială a lansat astăzi proiectul „Modernizarea serviciilor guvernamentale”, care au drept scop îmbunătățirea calității serviciilor publice și digitalizarea acestora pentru întreaga societate.

Foto Simbol

Proiectul prevede îmbunătățirea serviciilor, accesul simplificat, eficiența și calitatea livrării servicilor guvernamentale prin eliminarea serviciilor depășite, diversificarea canalelor de prestare, digitizarea proceselor relevante, reducerea numărului de documentare și de vizite necesare. De asemenea, un alt scop al proiectului este ca cetățenii să poată solicita o bună parte din serviciile prestate de către autorități doar cu buletinul de identitate, datorită schimbului electronic  de date între instituții.

Prezent la eveniment, premierul Pavel Filip, a declarat că în secolul XXI este inadmisibil ca să utilizăm metodele de prestare a serviciilor guvernamentale preluate din secolul XX. Astfel, acesta susține că proiectul dat va face o restartare a tot ceea ce înseamnă digitalizare și comfort pentru cetățeni. „Acest proiect de modernizare a serviciilor guvernamentale este foarte important, deoarece beneficiarii finali vor fi cetățenii. Ei trebuie să simtă confortul atunci când au nevoie de un serviciu public guvernamental. Prin crearea Agenției a Serviciilor Publice ne-am propus să facem aceste schimbări de care oamenii să beneficieze din plin. Pentru stategia 2020 ne-am propus ca cetățenii să nu mai fie nevoiți să prezinte o sumedenie de certificate atunci când merg la o instituție guvernamentală, va fi suficient să aibă asupra sa doar buletinul. În esență guvernarea electronică înseamnă schimbarea guvernării de pe orizontală pe verticală”, a spus Filip.

La rândul său, reprezentantul Băncii Mondiale Anna Akhalkatsi, a menționat că aceste schimbări care urmează a fi implementate vor soluționa problemele de guvernare și va crește încredrea populației în instituțiile publice a le statului. „Îmbunătățirea serviciilor publice a fost un obiectiv identificat de către Banca Mondială și a oferit tot suportul pentru ca aceste reforme să fie duse la bun sfârșit. Din unele analize pe care le-am efectuat, am constata că totuși în pofida tuturor eforturilor depuse nu toți cetățenii au acces la serviciile digitalizate. Am ajuns la concluzia că doar 20 la sută din numărul populației beneficiază de aceste servicii digitalizate. Se observă un decalaj între populația rurală și urbană care accesează aceste servicii digitale. Sperăm ca în viitor se va schimba acest coraport, odată cu implementarea acestui proiect”, a afirmat reprezentantul Băncii Mondiale.

Proiectul mai prevede crearea a 80 de Centre de prestare servici, peste 20 de servicii supuse reingineriei, dintre care 15 digitizate, instruirea funcționarilor publici, incluziunea socială și co-creare, accesibilitatea serviciilor pentru toate categoriile sociale, aplicarea abordării inovative centrate pe cetățean, etc.

Realitatea.md amintește că săptămâna trecută Guvernul a aprobat proiectul de lege privind ratificarea Acordului dintre Republica Moldova și Asociația pentru Dezvoltare și a Acordului de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Proiectul „Modernizarea serviciilor guvernamentale va fi implementat în perioada 2018-2022 și are prevăzut un buget de 22,4 milioane de dolari.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4029 0.5050%
USD USD 17.1244 -0.0455%
RUB RUB 0.2588 1.1333%
RON RON 4.0932 0.5626%
UAH UAH 0.6301 0.1590%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile