Logo Realitatea.md

Autoritățile vor percepe taxe de intrare și tranzitare a teritoriului RM pentru țările care nu respectă acordurile bilaterale de scutire de taxe (DOC)

14 Iulie 2017, 13:39 // Economie

Aleșii poporului și-au propus să asigure interesele financiare ale statului prin prisma acumulării de resurse financiare publice necesare finanţării cheltuielilor Fondului rutier.

În prezent, taxa pentru folosirea drumurilor Republicii Moldova de către autovehiculele neînmatriculate în Moldova nu se aplică autovehiculelor înmatriculate în statele cu care țara noastră a încheiat acorduri multilaterale privind transportul rutier fără achitarea taxelor rutiere. Practica demonstrează, inclusiv prin constatarea de către autorităţile din RM, că în pofida existenţei Acordurilor bilaterale sau multilaterale în domeniul transporturilor de mărfuri, care prevăd scutirea în mod reciproc a oricărei tip de taxe rutieră, ţările partenere nu îşi onorează obligaţiile prevăzute în Acorduri.

Potrivit deputaților, ne aflăm în situaţia când Republica Moldova scuteşte practic toate autovehiculele străine care intră sau tranzitează teritoriul ţării şi care utilizează infrastructura drumurilor, iar autovehiculele naţionale pe teritoriul ţărilor partenere achită taxele respective.

În vederea soluţionării problemei respective, Parlamentul a votat astăzi modificări la Codul fiscal, şi anume să fie prevăzut că în cazul în care statele cu care Republica Moldova a încheiat acorduri bi- şi multilaterale privind transportul rutier, aplică taxele rutiere contrar acordurilor, atunci Republica Moldova va aplica şi ea la rîndul său taxe rutiere.

Pentru a asigura că aceasta este aplicată corect şi la timp, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor va informa trimestrial organul vamal despre statele care percep taxe rutiere contrar acordurilor încheiate, pentru ca organu vamal să perceapă taxa rutieră.

De menţionat că, în majoritatea Acordurilor este prevăzut că scutirea se acordă în bază de reciprocitate, fapt pentru care este raţional şi corect ca în cazul în care ţara parteneră nu îşi respectă obligaţiile, atunci Republica Moldova să îşi rezerve dreptul să aplice taxa rutieră pentru camioanele străine, mai scriu autorii proiectului.

Citeste tot despre: scutire de taxe, taxe, taxe de tranzit
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.2560 -0.3002%
USD USD 16.4677 0.2435%
RUB RUB 0.2681 -0.2604%
RON RON 4.3476 -0.3347%
UAH UAH 0.6290 0.4151%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile