Logo Realitatea.md

Averea, mărul discordiei. Primarul din Horești și un grup de localnici nu pot găsi un numitor comun referitor la cotele valorice - VIDEO

20 Martie 2017, 23:20 // Societate

Averea, mărul discordiei la Horești! Un grup de localnici a intrat într-un război rece cu primarul din sat și cu șeful asociației agricole. Cele două tabere nu pot găsi un numitor comun referitor la cotele valorice. În timp ce sătenii se plâng că au prelucrat zeci de ani pământurile și au ajuns la bătrânețe fără un leu în buzunar, autoritățile spun că nu ține de competența lor să rezolve această problemă.

Embed:

„Avem avere în construcție și în utilaje, mașini și tehnică. Acum noi solicităm să ne separăm de cooperativa pe care o administrează autoritățile. Nu ni se oferă niciun divident, nu avem absolut nimic de la asta. Se dau în arendă încăperile, se vând tractoarele, tehnica se vinde”, a povestit Iurie Carabeț, locuitor al satului Horești, pentru Realitatea TV.

„Am muncit 35 de ani și de 20 de ani mă lupt cu administrația publică, ne-a mai acaparat și o cooperativă. Averea asta mi-o ia și mi-o exploatează grupa asta din cooperativă pe care au acaparat-o ilegal și o țin”, a menționat un consătean, Vladimir Munteanu.

„Primarul are un fel de concubinaj între el și directorul cooperativei. Fostul primar tot așa s-a comportat, folosea cooperativa pentru alegeri. În perioada electorală ni s-a promis că se vor face împărțirile, dar nu s-au ținut de cuvânt”, a adăugat acesta.

„Lor le este mai comod să vândă și să pună banii în buzunar. Toate se duc în vânt. Nu vedem noi nimic din ceea ce se vinde, și se risipește totul în folosul altcuiva”, a precizat Nicolae Leo, locuitor al satului Horești.

„Eu solicit o bucățică din tehnică. Să calculăm după câtă avere avem, să ne dea tehnică. După clădirea pe care o avem, să ne dea clădire. Nu vreau s-o vând, pentru că dacă o vând o să fac alta. Nu mă aranjează așa”, a mai explicat consăteanul Vitalie Avram.

Avocatul Veaceaslav Roșca este de părere că localnicilor li se încalcă mai multe drepturi, mai ales în condițiile în care o parte din bunurile fostului colhoz le aparțin conform legii.

„Cetățenii din Horești au primit terenurile și beneficiază de venit în urma gestionării acestor terenuri agricole, însă atât autoritățile publice locale cât și liderii din localitate primind cotele părți valorice reflectate în clădiri și mașini nu doresc să achite suma identică care îi revine cetățeanului care deține aceste cote”, a declarat avocatul Veaceaslav Roșca.

De cealaltă parte, primarul satului Horești, Petru Cigoreanu, spune că instanțele de judecată sunt cele care trebuie să se expună în această situație.

„Ei cred că eu dacă sunt primar, sunt responsabil de toate lucrurile din localitate. Asta nu e de competența mea. Eu, ca reprezentant al administrației publice locale, nu protejez pe nimeni, și nu susțin pe nimeni”, a menționat primarul satului Horești, Petru Cigoreanu.

Suma tehnicii și a imobilelor, care reprezintă cota valorică împărțită între localnici, variază între câteva mii și câteva zeci de mii de lei.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5090 -1.0861%
USD USD 16.6523 -0.2271%
RUB RUB 0.2940 -0.6085%
RON RON 4.4000 -1.0991%
UAH UAH 0.6168 -0.1619%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

19 feb, 22:20 //

Foto: Publika.md Femeia înjunghiată ieri în cartierul Telecentru era interpretă și model, iar soțul ei, care și-a pus capăt zilelor, era medic stomatolog

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

20 feb, 23:10 //

Familia vedetei înjunghiată mortal de soțul său, care s-a sinucis după crimă, a făcut dezvăluiri uluitoare (FOTO)

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)