Logo Realitatea.md

Averea, mărul discordiei. Primarul din Horești și un grup de localnici nu pot găsi un numitor comun referitor la cotele valorice - VIDEO

20 Martie 2017, 23:20 // Societate

Averea, mărul discordiei la Horești! Un grup de localnici a intrat într-un război rece cu primarul din sat și cu șeful asociației agricole. Cele două tabere nu pot găsi un numitor comun referitor la cotele valorice. În timp ce sătenii se plâng că au prelucrat zeci de ani pământurile și au ajuns la bătrânețe fără un leu în buzunar, autoritățile spun că nu ține de competența lor să rezolve această problemă.

Embed:

„Avem avere în construcție și în utilaje, mașini și tehnică. Acum noi solicităm să ne separăm de cooperativa pe care o administrează autoritățile. Nu ni se oferă niciun divident, nu avem absolut nimic de la asta. Se dau în arendă încăperile, se vând tractoarele, tehnica se vinde”, a povestit Iurie Carabeț, locuitor al satului Horești, pentru Realitatea TV.

„Am muncit 35 de ani și de 20 de ani mă lupt cu administrația publică, ne-a mai acaparat și o cooperativă. Averea asta mi-o ia și mi-o exploatează grupa asta din cooperativă pe care au acaparat-o ilegal și o țin”, a menționat un consătean, Vladimir Munteanu.

„Primarul are un fel de concubinaj între el și directorul cooperativei. Fostul primar tot așa s-a comportat, folosea cooperativa pentru alegeri. În perioada electorală ni s-a promis că se vor face împărțirile, dar nu s-au ținut de cuvânt”, a adăugat acesta.

„Lor le este mai comod să vândă și să pună banii în buzunar. Toate se duc în vânt. Nu vedem noi nimic din ceea ce se vinde, și se risipește totul în folosul altcuiva”, a precizat Nicolae Leo, locuitor al satului Horești.

„Eu solicit o bucățică din tehnică. Să calculăm după câtă avere avem, să ne dea tehnică. După clădirea pe care o avem, să ne dea clădire. Nu vreau s-o vând, pentru că dacă o vând o să fac alta. Nu mă aranjează așa”, a mai explicat consăteanul Vitalie Avram.

Avocatul Veaceaslav Roșca este de părere că localnicilor li se încalcă mai multe drepturi, mai ales în condițiile în care o parte din bunurile fostului colhoz le aparțin conform legii.

„Cetățenii din Horești au primit terenurile și beneficiază de venit în urma gestionării acestor terenuri agricole, însă atât autoritățile publice locale cât și liderii din localitate primind cotele părți valorice reflectate în clădiri și mașini nu doresc să achite suma identică care îi revine cetățeanului care deține aceste cote”, a declarat avocatul Veaceaslav Roșca.

De cealaltă parte, primarul satului Horești, Petru Cigoreanu, spune că instanțele de judecată sunt cele care trebuie să se expună în această situație.

„Ei cred că eu dacă sunt primar, sunt responsabil de toate lucrurile din localitate. Asta nu e de competența mea. Eu, ca reprezentant al administrației publice locale, nu protejez pe nimeni, și nu susțin pe nimeni”, a menționat primarul satului Horești, Petru Cigoreanu.

Suma tehnicii și a imobilelor, care reprezintă cota valorică împărțită între localnici, variază între câteva mii și câteva zeci de mii de lei.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1377 0.0278%
USD USD 16.5266 0.2451%
RUB RUB 0.2633 -1.6069%
RON RON 4.3282 0.0439%
UAH UAH 0.6304 0.1112%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
10 apr, 17:32 //

Foto: captură YouTube Un bărbat din Canada și-a dus Mercedesul la service și a uitat camera de filmat deschisă. Ce a descoperit (VIDEO)

02 apr, 11:54 //

Replici de la ședința Primăriei: „Să nu-mi citiți aici lecții despre cum oamenii trebuie să se roage la morminte” (VIDEO)

20 apr, 12:36 //

UPDATE Incendiul de pe strada Academiei din cartierul Telecentru a fost LOCALIZAT! (FOTO/VIDEO)

20 apr, 13:33 //

UPDATE: Incendiul de la Complexul „Lunedor” a fost lichidat. Cauzele producerii incidentului urmează a fi stabilite (FOTO/LIVE)

20 apr, 07:45 //

NO COMMENT! Vladimir Voronin, despre Ion Ceban: „Specialitatea lui e magafonul. În afară de bâl-bâl-bâl nu știe nimic” (VIDEO)

23 apr, 07:05 //

Foto: telemundonuevainglaterra.com HOROSCOP 23 - 29 aprilie: Două zodii vor da lovitura în ultima săptămână din aprilie. Viața li se schimbă radical

06 apr, 14:00 //

Foto: Panilino/ Facebook Directorul „Panilino”, după perchezițiile Poliției Capitalei: Scopul a fost să ne distrugă, să nu mai vindem nici pască, nici cozonac...” (VIDEO)

19 apr, 09:34 //

Foto: PCCOCS UPDATE: Salarii în plic și meciuri trucate! Personalul clubului FC Dacia Chișinău și fotbaliștii, audiați după perchezițiile PCCOCS și INI (FOTO)

28 mar, 11:03 //

Foto simbol Flux de demisii la CNA! Bogdan Zumbreanu: „Regret că pleacă angajați cu o bogată experiență”. Explicația!

05 apr, 17:15 //

Foto: BBC Răsunător! Iulia Skripal a făcut prima declarație după ce a ieșit din comă. Cum a reacționat când a fost întrebată despre otrăvirea cu „Novichok”