Logo Realitatea.md

UPDATE: Cod Galben de îngheţ! Sute de localități fără lumină; risc sporit de inundații; zboruri reluate – FOTO, VIDEO

21 Aprilie 2017, 08:27 // Actualitate

UPDATE 23:00: Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor informează că până la ora 23:00, a fost redeschisă porțiunea de drum pe M3 Chișinău – Comrat- Giurgiulești- Frontieră cu Romania între localitățile Ciumai, și Burlăceni. La această oră, echipele mobile ale SA Drumuri –Căușeni efectuează lucrări de deszăpezire pe sectorul drumului regional G116 R30 Stefan Vodă – Alava – Săiți – G117.

În continuare râmân închise drumuri regionale pe porțiunile de drum G132 R35- Baimaclia - Taraclia de Salcie - R32 (s. Baimaclia și s. Taraclia de Salcie), unde lucrările vor fi reluate începând cu ziua de 22 aprilie, și respectiv G120 R26 –Ucrainca-frontiera cu Ucraina. Acest sector va fi redeschis la ora 8:00 în data de 22 aprilie 2016.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor atenționează conducătorii auto că în decursul acestei nopți se va forma polei pe drumurile publice și recomandăm abținerea de la călătorii pentru evitarea accidentelor rutiere.

 

UPDATE 22:00: Activitatea punctului vamal Tudora a fost sistată. Este o problemă de soft, a anunțat Dorin Purice, viceministru de Interne. Este bine că nu este foarte solicitat acest punct de trecere și nu se crează atât de mari incomodități, a menționat Purice.

UPDATE 17:28 Aeroportul Chișinău și-a reluat activitatea! Pista de zbor a fost curățată de zăpadă.

UPDATE 17:24 Specialiștii de la Agenţia Apele Moldovei au constatat astăzi formarea mai multor stăvilare din arbori căzuți, (cu coronamentul verde, au o capacitate foarte mare de detenție a apei) pe cursul râului Bâc, doar pe lungimea municipiului Chișinău. Totodată, ei anunţă despre un risc sporit de inundaţii în republică.

UPDATE 16:56 Gas Natural Fenosa anunță că până la această oră peste 540 de localități din 20 de raioane din centrul și sudul republicii sunt afectate parțial sau total de lipsa energiei electrice, iar compania continuă lucrările de reparație a liniilor electrice aeriene deteriorate şi de realimentare cu energie a localităților afectate. 

UPDATE 16:32 Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a stabilit că, în urma calamităților, în agricultură nu sunt pagube majore, însă în câteva localități s-au identificat distrugeri de sere, construite necorespunzător.

UPDATE 16:17 Meteorologii promit pentru ziua de mâine temperaturi pozitive pe timp de zi şi spun că a fost anulat Codul Portocaliu. Cu toate acestea, motive de bucurie nu prea sunt, ținând cont de faptul că ne așteaptă înghețuri în aer şi la suprafața solului. În aceste condiții Codul Portocaliu este înlocuit cu cel Galben de înghețuri până pe 24 aprilie. Totodată, meteorologii anunţă ceaţă slabă pentru următoarele zile. 

Stratul de zăpadă s-a depus în întreaga țară, însă în raioanele Briceni şi Camenca, variază între 6 şi 57 de centimetri. Cel mai înalt strat a fost înregistrat la Staţia Meto Chişinău, de 57 de cm, spun meteorologii.

UPDATE 15:12 Ministerul Transporturilor a activat un număr de urgență în aplicația VIBER.

UPDATE 15:00 Primăria municipiului Chişinău informează despre situaţia în oraş:

-              În mare parte, străzile principale din oraş, pe unde circulă transportul public,  au fost curăţate, atât de zăpadă, până la asfalt, cât şi de copacii doborâţi, iar la moment se circulă în mod normal.

-              Lista străzilor pe care se circulă fără dificultate: Calea Orheiului, Moscova, Kiev, Renaşterii Naţionale, Bogdan Voievod, Alecu Russo, Mircea cel Bătrân, Petru Zadnipru, Mihai Sadoveanu, Munceşti, Dacia, Decebal, Constantin Negruzzi, Ştefan cel Mare şi Sfânt, Vasile Alecsandri, Şos. Hânceşti, Bucureşti, Vasile Lupu, Calea Ieşilor, Alba iulia, Ion Creangă (cu excepţia tronsonului V. Belinski – Alba Iulia, unde se execută lucrări).

-              Primele 3 rute de troleibuz şi-au reluat activitatea. La traseu au ieşit rutele nr. 22, nr. 24 şi nr. 25, însă acestea circulă conform unor itinerarii modificate şi mai scurte. Ruta nr. 25: Calea Ieşilor (Parcul „Alunelul”) – Gara Feroviară; Ruta nr. 24 – bd. Mircea cel Bătrân – bd. Renaşterii Naţionale („Circul”); Ruta nr. 25 – str. Ceucari – bd. Renaşterii Naţionale („Circul”).

-              De asemenea, la traseu au ieşit deja unele rute de microbuz.

-              Până la această oră, mai mulţi consumatori au fost reconectaţi la sistemul centralizat de încălzire, după cum urmează:

a)            toate grădiniţele din Chişinău;

b)            spitalele municipale, cu excepţia Spitalului nr. 1 (aici au loc lucrări de modernizare a sistemului de încălzire din instituţie, însă în Maternitate şi în Blocul Pediatric se livrează agent termic), Spitalului „Sf. Treime” şi Maternitatea nr. 2 (saloanele acestor instituţii sunt încălzite cu reşouri electrice);

c)            peste 193 de blocuri de locuinţă, 9 agenţi economici şi 4 case particulare de locuit, iar numărul solicitărilor de reconectare a agentului termic creşte în continuare. Responsabilii din cadrul SA „Termoelectrica” se află în teritoriu, pentru a acorda suport gestionarilor fondului locativ la reconectarea blocurilor de locuinţă. 

UPDATE 14:45 În capitală, la moment, sunt deconectate de la rețeaua de distrubuție a gazelor 140 de case individuale, 210 apartamente din 3 blocuri locative și 20 de agenți economici.

UPDATE 14:27 În raioanele de Centru ale țării au fost redeschise două curse auto. Celelalte rămân suspendate. Totodată, mai mulți șoferi au rămas blocați prin nămeți, iar polițiștii de frontieră le-au oferit ceai și biscuiți.

UPDATE 14:01 Premierul Pavel Filip avertizează în privința riscului de inundații în țară. „Prioritar este să eliminăm toți arborii din căile de evacuare a lacurilor”, a declarat acesta.

UPDATE 13:35 Primăria municipiului Chișinău anunţă despre deblocarea arterelor de circulaţie din sectoarele Rîşcani şi Ciocana, iar Poliția Capitalei a venit în ajutorul cetăţenilor, curățind ogrăzi și înlăturând copacii doborâți pe carosabil.

UPDATE 13:00 Guvernul a convocat o nouă ședință a celulei de criză care poate fi urmărită LIVE pe Rlive.md.

UPDATE 12:55 Primăria municipiului Chişinău informează că, până la această oră, mai mulţi consumatori au fost reconectaţi la sistemul centralizat de încălzire, după cum urmează:

a) toate grădiniţele din Chişinău;

b) spitalele municipale, cu excepţia Spitalului nr. 1 (aici au loc lucrări de modernizare a sistemului de încălzire din instituţie, însă în Maternitate şi în Blocul Pediatric se livrează agent termic), Spitalului „Sf. Treime” şi Maternitatea nr. 2 (saloanele acestor instituţii sunt încălzite cu reşouri electrice);

c) 62 de blocuri de locuinţă, iar numărul solicitărilor de reconectare a agentului termic creşte în continuare.

-              La nivelul oraşului, la această oră au fost înregistrate 25 de cazuri când copacii au căzut peste casele de locuit, fiind afectate ferestrele sau balcoanele unor apartamente, acoperişurile caselor de locuit particulare sau blocurilor de locuinţă.

-              Pentru lichidarea consecinţelor intemperiei, în teren la moment acţionează 16 echipe de intervenţie din cadrul Î.M. „Asociaţia de gospodărire a spațiilor verzi”, Direcției situații excepționale a municipiului Chișinău şi Agenţiei „Moldsilva”, care înlătură copacii doborâţi pe străzile oraşului.

-              În sectoarele Râşcani şi Ciocana, toate arterele de circulaţie au fost deja deblocate, cu excepţia străzilor care pe timp de iarnă se închid.

Pe întreg teritoriul municipiului Chişinău se acţionează în continuare, pentru lichidarea treptată a consecinţelor ninsorii. 

UPDATE 12:17 Situația la hotarele țării este dificilă. Serviciul Vamal a anunțat restricții de circulație prin mai multe posturi vamale.

UPDATE 11:46 MTID: Toate cursele auto spre regiunea de Centru-Sud a republicii au fost ANULATE. Trenurile circulă în regim normal.

UPDATE 11:18 Situaţie excepţională de maximă gravitate în REŢELELE ELECTRICE s-a constat! Peste 560 de localități din Moldova au rămas fără lumină.

UPDATE 11:16 Circa 400 persoane, scoase din nămeți de către salvatori. Totodată, două femei gravide au fost duse transportate de urgență la spital.

UPDATE 10:04 Agricultura, la un pas de dezastru! Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare: Pomii fructiferi au fost afectați diferențiat. Mai puțin au avut de suferit cireșul și vișinul.

UPDATE 09: 52 Armata Naţională intervine în zonele afectate de ninsori! În toate garnizoanele militare au fost create echipe de intervenţie.

UPDATE 11:00 Primăria Chişinău informează că la nivelul întregului municipiu este declarată situaţie excepţională, iar până în prezent, din cauza condiţiilor meteo, au fost înregistrate următoarele:

  • doar în oraşul Chişinău au fost doborâţi peste 3.000 de copaci pe străzi şi în interiorul curţilor blocurilor locative. De asemenea, au fost rupţi peste 1.000 de copaci de pe teritoriul instituţiilor de învăţământ. Serviciile municipale nu au evaluat încă situaţia din parcuri, pădurile-parc şi zonele verzi ale oraşului.  
  • numărul copacilor doborâţi creşte în permanenţă!
  • La nivelul oraşului sunt mai multe străzi blocate. De asemenea, este blocat accesul către mai multe curţi de blocuri de locuinţă şi unele localităţi suburbane.  
  • În mod prioritar, echipele de intervenţie acţionează la deblocarea străzilor principale, a intrărilor în Chişinău şi a arterelor pe care circulă transportul public.
  • transportul public nu circulă, cu excepţia a 5 unităţi de transport de pe ruta de autobuz nr. 23, dar şi ruta de autobuz nr. 122.  

Serviciile municipale au solicitat unor agenţi economici să pună la dispoziţie tehnică specializată, care este antrenată la lichidarea consecinţelor intemperiei.

În teren sunt mobilizate toate echipele de intervenție din cadrul serviciilor municipale, carabinierii şi Armata Naţională.

Pe întreg teritoriul municipiului Chişinău se acţionează în continuare pentru lichidarea treptată a consecinţelor ninsorii. 

Serviciile municipale vor acționa non-stop, pentru a interveni la lichidarea consecinţelor vremii. Pentru a informa despre arbori doborâţi sau alte consecinţe ale vremii, cetățenii sunt îndemnați să apeleze autorităţile la următoarele numere de telefon: 022-22-22-67; 022-22-26-04; 022-21-27-98, 901 şi 902.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru data de 21 aprilie Cod Portocaliu de precipitații puternice sub formă de lapoviță și zăpadă (20-30 l/m2, izolat 35-45 l/m2), depuneri de lapoviță. 

Vântul nord-estic va prezenta intensificări de până la 17-22 m/s, iar până pe 24 aprilie, se prevăd înghețuri la suprafața solului cu intensitatea de -1..-4°С, izolat în aer 0..-3°С.

De menționat că, pe 22 aprilie, vor fi înghețuri în aer cu intensitatea de -1..-4°С.

Vezi și:

Chișinăul, blocat de zăpadă: copaci și piloni prăbușiți, fire electrice rupte! Primarul vă îndeamnă să rămâneți în case (Foto/Video)

Citeste tot despre: cod portocaliu, meteo
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5526 -1.2869%
USD USD 16.8289 0.4638%
RUB RUB 0.2657 -1.3368%
RON RON 4.1904 -1.2769%
UAH UAH 0.6394 0.0783%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile