Logo Realitatea.md

Aviz pozitiv la Guvern pentru proiectul privind combaterea propagandei ruse în R. Moldova (DOC)

19 Iulie 2017, 16:37 // Societate

Membrii Cabinetului de miniștri au aprobat avizul la proiectul de lege cu privire la combaterea propagandei ruse, propus de Partidul Democrat din R. Moldova. În documentul prezentat de Ministerul Justiției găsim mai multe modificări, unul dintre care vizează amenzile aplicate pentru încălcarea legislației. Astfel, se menționează faptul că mărimea amenzilor pentru radiodifuzori „nu sunt proporționale cu încălcările” și, respectiv, nu sunt ”diferențiate” în funcție de conținut. 

Proiectul, prezentat în luna iunie curent de către PD, prevede interzicerea programelor de știri, a emisiunilor politice și a celor cu caracter militar produse în afara țării, în special Federația Rusă. Pentru încălcarea modificărilor, au fost propuse sancțiuni drastice pentru canalele care fac retransmisie și nu se vor spune legislației, fiind vorba de amenzi cuprinse între 40.000 și 70.000 de lei. Mai mult, pentru încălcarea legislației se vor aplica amenzi destul de mari, până la retrageri de licență.

”Sancțiunile pecuniare prevăzute în acest articol sunt prea mari și nu par a fi proporționale cu încălcările pentru care se preconizează fi aplicate. La fel, sancțiunile nu sunt diferențiate în funcție de conținutul informației distribuite. Astfel, nu ar trebui aplicată aceeași sancțiune atât față de radiodifuzorii care transmit informații cu caracter provocator sau manipulator, cât și față de radiodifuzorii care nu transmit astfel de informații, dar acestea sunt produse într-o jurisdicție interzisă”, se arată în avizul Ministerului Justiției. 

Realitatea.md amintește că proiectul de Lege ce ține de securizarea spațiului informațional din țara noastră a fost înregistrat în Parlamentul Republicii Moldova de către Partidul Democrat. Proiectul prevede interzicerea programelor de știri, a emisiunilor politice și a celor cu caracter militar produse în afara țării, în special Federația Rusă. La rândul său, președintele Republicii Moldova Igor Dodon a anunțat că va bloca proiectul de Lege, motivând prin faptul că este vorba de ”un lucru principial”.

Citește și:

(VIDEO) Dodon anunță că nu va promulga categoric legea anti-propagandă: Este lucru principial

Proiectul privind securizarea spaţiului informaţional, în Parlament. Plahotniuc: Nu vor fi închise canale TV, va fi eliminată propaganda (VIDEO)

(VIDEO) Andrian Candu: Dodon trebuie să se decidă în ce țară trăiește și al cui președinte este

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4080 -0.2841%
USD USD 17.1276 -0.3798%
RUB RUB 0.2417 -0.4940%
RON RON 4.0068 -0.3457%
UAH UAH 0.6320 -0.9715%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile