Logo Realitatea.md

Avocații ex-premierului Vlad Filat au cerut repetat la CSJ achitarea și eliberarea acestuia din închisoare

14 Septembrie 2017, 10:49 // Societate

Avocații lui Vlad Filat, condamnat la închisoare, au cerut repetat la CSJ achitarea și eliberarea acestuia. În acest sens, a fost depusă o cerere de recurs în anulare privind dosarul în care este vizat ex-premierul.

„Casa de avocatură ”Popa și Asociații” anunță că a depus la Curtea Suprema de Justitie (CSJ) o cerere de recurs în anulare în dosarul fostului premier al Republicii Moldova, Vlad Filat.

Avocatul Igor Popa a solicitat CSJ casarea hotărârilor instanțelor naționale, rejudecarea cauzei și pronunțarea unei noi hotărâri prin care Vlad Filat să fie achitat și eliberat din detenție.

Recursul în anulare (o cale extraordinară de atac) a fost depus, deoarece dreptul intern oferă posibilitatea instanței supreme de a remedia abuzurile și încălcările admise la judecarea lui Vlad Filat.

În cerere, Igor Popa a evidențiat mai multe vicii fundamentale care au dus la condamnarea ilegală a lui Vlad Filat. Avocatul a invocat lipsa publicității ședințelor de judecată, încălcarea dreptului la un remediu efectiv, încălcarea dreptului la apărare, nemotivarea hotărârilor judecătorești, etc.

Considerăm că repunerea în drepturi a lui Vlad Filat până la pronunțarea deciziei instanței europene va scuti Republica Moldova de o nouă condamnare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO).

Reiterăm că în luna august, Vlad Filat a depus o cerere la CtEDO. Fostul prim-ministru a invocat că, pe parcursul procesului de judecată, i-au fost încălcate mai multe drepturi garantate de Convenția pentru apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților fundamentale: art. 3 din Protocolul nr.1 raportat la art.13 din Convenție, art. 6, art. 8, art.18 al Convenției, etc

Precizăm că și în anul 2015, Vlad Filat a depus o plângere la CtEDO „Filat c/Moldovei”, care vizează încălcarea condițiilor de detenție din Penitenciarul 13, reținerea și arestarea ilegală”, este comunicatul Casei de avocatură care reprezintă interesele ex-premierului.

Realitatea.md amintește că, pe data de 22 februarie 2017, un complet de judecători de la CSJ a respins ca inadmisibile recursurile depuse de părțile din dosarul fostului premier Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență, la finele lunii iunie 2016, de către Judecătoria Buiucani, cu confiscarea bunurilor primite „personal sau prin intermediari” în valoare de aproape 39,6 de milioane de dolari (peste 795 de milioane de lei), menținând parțial sentința Curții de Apel și reducând doar valoarea bunurilor și serviciilor pe care le-ar fi primit personal sau prin intermediari fostul premier care ajungea la 23,6 milioane de dolari, echivalentul a 300 milioane de lei.

Ulterior, la începutul lunii august 2017, ex-premierul a depus o cerere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO).

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.7184 -0.1152%
USD USD 16.9234 -0.3275%
RUB RUB 0.2988 -0.5657%
RON RON 4.4553 -0.0919%
UAH UAH 0.5879 -0.9602%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile