Logo Realitatea.md

Avocat: Lista de judecători prezentată de Ministerul Justiției a speriat magistrații. „O altă atitudine în instanțe” (VIDEO)

29 Ianuarie 2016, 19:00 // Societate

Lista cu judecătorii vinovați de condamnările Republicii Moldova la CEDO, făcută publică de Ministerul Justiției, i-a speriat de-a binelea pe unii magistrați de la Chișinău. Unii au devenit mult mai atenți la probele prezentate, iar o mulțime de dosare, care se prăfuiau pe rafturile instanțelor, au fost brusc revăzute. Avocatul Violeta Gasitoi a precizat în cadrul emisiunii „Realitatea Azi” de la Realitatea TV, că în unele a avut chiar câștig de cauză.

„Am observat în ultimele 2-3 zile o altă atitudine în instanțele de judecată. Și această schimbare a venit, în opinia mea proprie, după ce ministrul Justiției a plasat acea listă a judecătorilor care au avut dosare pierdute la CEDO. Dacă această listă a devenit o sperietoare pentru judecători și judecătorii vor începe a examina într-adevăr pedant fiecare caz, se vor uita în probe și nu va fi un formalism în examinarea dosarelor, este bine”, a spus avocatul Violeta Gașițoi la Realitatea TV.

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a făcut miercuri publică o listă a judecătorilor, 37 la număr, de la diferite instanțe, care, potrivit lui, au admis mai multe încălcări ale drepturilor omului, printre care: privațiuni ilegale, protecţia datelor cu caracter medical, violență domestică, revizuiri ilegale ale unor hotărâri irevocabile, judecarea unor cauze în absența reclamantului, sau detenţie preventivă ilegală.

Vedeți și: Numele celor 37 de persoane care vor fi judecate pentru condamnări la CEDO: Ion Muruianu, Vladimir Coteț, Svetlana Novac, în listă

Aceştia vor fi acționați în judecată şi urmează să achite din banii proprii despăgubirile dictate de Curtea Europeană a drepturilor omului. Deocamdată nu a fost făcută publică suma totală a prejudiciilor cauzate de condamnarea Republici Moldova la CEDO, însă potrivit lui Vladimir Cebotari, în doar unul din dosarele pierdute este vorba de 120 de mii de lei.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3301 0.0000%
USD USD 16.6631 0.0000%
RUB RUB 0.2622 0.0000%
RON RON 4.1508 0.0000%
UAH UAH 0.6307 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile