Logo Realitatea.md

Avocatul Copilului a cerut în plen urgentarea modificării Codului Contravențional, după cazul elevilor de la „Lucian Blaga” (VIDEO)

01 Noiembrie 2018, 13:57 // Societate

Avocatul Copilului a cerut în plenul Parlamentului urgentarea modificării Codului Contravențional al Republicii Moldova ce presupune introducerea unor sancțiuni pentru cei care utilizează copiii în acțiuni cu impact emoțional sau politice.

Aceasta în contextul ultimelor trei cazuri, printre care și cel al elevilor de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Chișinău pentru care a fost audiată de la tribună, la inițiativa deputatului democrat Sergiu Sârbu susținută de majoritatea parlamentarilor.

Embed:

Cazul din 18 octombrie 2018 - atunci când un grup de elevi au participat la o acțiune organizată de Amnesty International Moldova în care au purtat saci în cap și ștreang la gât, cerând autorităților să-i întoarcă în țară pe cei șapte cetățeni turci - nu este unicul.

Anterior, Ombudsmanul a avut reacții și în alte cazuri, în unul dintre care un copil a fost încătușat în fața unei instituții de stat. În acest sens, Maia Bănărescu, care are statut de Avocatul Copilului, a precizat că este necesar un mecanism de tragere la răspundere.

Astfel, s-a făcut un demers către premier care a însărcinat Ministerul Afacerilor Interne să pună la punct un act de modificare a Codului Contravențional ce vizează asemenea manifestații publice. „Anul acesta, în luna septembrie, am revenit să văd care este situația la acest capitol. MAI a spus că deja este pregătit proiectul de modificare a Codului. Avocatul Poporului nu poate substitui organele competente care pot să examineze acestei cazuri. Voi sesiza Procuratura Generală să examineze acțiunile și competența adulților care au organizat această activitate”, a declarat Maia Bănărescu.

Potrivit ei, Ombudsmanul întotdeauna a reacționat negativ în cazuri de implicare a copiilor în activități ale adulților: „De fiecare dată, recomand  și reacționez la cazurile de încălcare a drepturilor copilului, inclusiv cele care denigrează personalitatea sau afectează psihologic minorii”.

După sesiunea de întrebări – răspunsuri, deputații au recomandat Avocatului Poporului pentru protecția drepturilor copilului să monitorizeze, în continuare, respectarea normelor legale în vigoare și să solicite, după caz, modificarea legislației de protecție a drepturilor copilului.

CITEȘTE ȘI:

Directoarea liceului din Capitală, unde învaţă elevii care au stat cu saci pe cap şi cu ştreangul la gât în cadrul unei acțiuni, va fi sancționată

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1545 0.0194%
USD USD 17.9087 0.4318%
RUB RUB 0.2800 1.0830%
RON RON 4.2325 -0.0213%
UAH UAH 0.6671 -0.2989%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile