Logo Realitatea.md

Avocatul Poporului l-ar putea acționa pe Dorin Chirtoacă și Primăria municipiului Chișinău în JUDECATĂ, dacă nu repară o stradă adecvat. Detalii

31 Martie 2017, 10:10 // Societate

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, și membrii Consiliului de experți de pe lângă Oficiul Avocatului Poporului a solicitat primarului general al capitalei, Dorin Chirtoacă, să asigure adaptarea rezonabilă, conform necesităților persoanelor cu dizabilități, a străzii Mihail Sadoveanu, aflată în proces de reconstrucție. În caz de ignorare a acestei recomandări, Ombudsmanul a anunțat că își rezervă dreptul de a acționa Primăria municipiului Chișinău în judecată. 

Într-un demers expediat primarului general al municipiului Chișinău se menționează că Avocatul Poporului și Consiliul de experți pentru monitorizarea implementării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități din cadrul Oficiului Avocatului Poporului monitorizează lucrările de reconstrucție a unor străzi din capitală pentru evaluarea acestora din punct de vedere al accesibilității infrastructurii și adaptării la necesitățile persoanelor cu dizabilități.

Avocatul Poporului și membrii Consiliului de experți susțin că au constatat mai multe abateri de la normele prevăzute de legislație. Părțile se referă la devierile atestate în procesul de reconstrucție a străzii Mihail Sadoveanu din Chișinău, regiunea complexului Palmira. De asemenea, au stabilit că stațiile de așteptare și locurile de parcare sunt în mare parte îngrădite cu borduri înalte, fără a fi prevăzute segmente adaptate la necesitatea utilizatorilor de cărucioare rulante. Totodată, pe trotuarele din preajma trecerilor de pietoni și la stațiile de așteptare nu este asigurată marcarea prin pavaj tactil, iar elemente de avertizare preventivă în general nu există. În parcări nu sunt prevăzute locuri adaptate la necesitățile persoanelor cu dizabilități, care să fie marcate corespunzător.  

În mesajul adresat Primăriei, se reiterează că autoritățile administrației publice centrale și locale au obligația directă de a contribui la asigurarea și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități pentru a preveni și elimina discriminarea acestora în societate, obligații ce reies expres din prevederile Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, dar și din Legea nr. 60 din 30 martie 2012 și Legea nr. 121 din 2012 privind asigurarea egalității. 

În demers se mai anunță că, Codul contravențional prevede posibilitatea atragerii la răspundere pentru faptele ce țin de „discriminarea persoanelor cu dizabilități privind accesul la  serviciile şi bunurile disponibile publicului”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5480 0.0000%
USD USD 16.9702 0.0000%
RUB RUB 0.2588 0.0000%
RON RON 4.1895 0.0000%
UAH UAH 0.6052 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile