Logo Realitatea.md

Avocatul Poporului solicită Parlamentului să adopte, în regim prioritar, un pachet de legi cu privire la crimele bazate pe ură și prejudecată

05 Noiembrie 2018, 14:46 // Societate

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, a expediat un demers repetat Procuraturii Generale cu solicitarea examinării declarațiilor amenințătoare și cu caracter de intimidare ale primarului de Orhei Ilan Șor din 20 iulie 2018 la adresa jurnaliștilor.

Un alt demers a fost transmis președintelui Parlamentului, Andrian Candu, cu solicitarea adoptării până la finele mandatului actualului Legislativ a pachetului de legi cu privire la crimele bazate pe ură și prejudecată.

Foto simbol

„În luna iulie anul curent, Ombudsmanul a reacționat la afirmațiile făcute de către primarul orașului Orhei la adresa oponenților politici și jurnaliștilor, solicitând Procuraturii Generale examinarea declarațiilor lui Ilan Șor și întreprinderea măsurilor care se impun în limita competențelor atribuite privind apărarea drepturilor și libertăților omului.

Recent, Avocatul Poporului a fost informat despre emiterea de către Procuratura municipală Oficiul Principal a unei ordonanțe de refuz în pornirea urmăririi penale în cazul dat pe motiv că ”faptele comise de cetățeanul Ilan Șor Miron în data de 20.07.2018 nu sunt prevăzute de legea penală ca infracțiune”.

Angajații Oficiului Avocatului Poporului au analizat argumentarea juridică pentru emiterea acestei ordonanțe și au constatat că reprezentanții Procuraturii municipale au făcut referință doar la declarațiile primarului de Orhei cu discurs de ură și incitare la violență, pentru care, cu adevărat, în prezent în legislația națională nu există reglementări clare vizând infracțiunile motivate de prejudecată, în corespundere cu standardele internaționale în domeniu.

Pentru lichidarea acestor lacune, Ombudsmanul s-a adresat cu un demers președintelui Parlamentului cu solicitarea examinării în regim prioritar pînă la finalizarea mandatului actualului Legislativ a pachetului de legi cu privire la crimele bazate pe ură și prejudecată, care a fost votat în 2016 în prima lectura.

De asemenea, într-un demers repetat pe numele Procurorului General, Eduard Harunjen, Ombudsmanul a solicitat întreprinderea măsurilor care se impun pentru persecutarea și intimidarea pentru critici a jurnaliștilor, aspect ignorat cu desăvîrșire de către reprezentanții Procuraturii municipale.

În demersul repetat expediat procurorului general, Avocatul Poporului a reamintit că dacă în cazul discursului motivat de prejudecată legislația națională nu este perfectă, atunci în ceea ce privește intimidarea și persecutarea jurnaliștilor există norme legale care prevăd sancțiuni pentru asemenea gen de infracțiune, cum ar fi articolul 180/1 din Codul Penal. În demers de asemenea au fost invocate norme și standarde internaționale în domeniu, pe care Republica Moldova s-a angajat să le respecte”, se arată în comunicatul Avocatului Poporului.

Amintim că, în luna iulie, pe pagina oficială de Facebook a primarului de Orhei a apărut o secvență video în care Ilan Șor spune că dacă va veni la putere, va avea o atitudine specială cu jurnaliștii care scriu mezerii și neadevăruri, etichetându-i „журналюги”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1545 0.0194%
USD USD 17.9087 0.4318%
RUB RUB 0.2800 1.0830%
RON RON 4.2325 -0.0213%
UAH UAH 0.6671 -0.2989%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile