Logo Realitatea.md

Bălțenii ar putea să intre în noul an cu gunoiul sub ferestre din cauza lipsei de dialog dintre Primăria Bălți, Primăria Biliceni și agentul economic

06 Decembrie 2017, 10:31 // Societate

Locuitorii orașului Bălți ar putea să intre în noul an cu gunoiul sub ferestre. De pe 1 ianuarie, Primăria satului Biliceni, în proprietatea căreia se află terenul pe care e amplasat poligonul de colectare a deșeurilor, nu va permite depozitarea gunoiului nesortat. Pentru ca deșeurile să fie sortate sunt necesare investiții în utilaje, pe care agentul economic în concesiunea căruia se află serviciul de colectare a deșeurilor din Bălți nu poate să le facă în condițiile actuale. Mai mult, antreprenorul intenționează să rezilieze și contractul actual prin care prestează servicii de transportare a deșeurilor, din motiv că, din spusele administratorului companiei, asupra sa se exercită presiuni din partea autorităților municipale din Bălți.

Foto: Facebook/Blogul de la Bălți

Potrivit proprietarului companiei Salubrity Solutions, Dumitru Rusnac, înainte de a rezilia contractul de concesionare a serviciului de transportare a deșeurilor și a întoarce serviciul municipalității, acesta vrea să vândă echipamentele tehnice ale companiei Primăriei cu plata în rate și să explice procedurile logistice, astfel încât autoritățile municipale să se ocupe de prestarea acestui serviciu.

„Pentru aceasta însă avem nevoie de un dialog civilizat cu Primăria, care refuză sistematic. Vrem să ne întoarcem fondurile proprii investite și totodată, să nu înecăm orașul în gunoi. Dacă administrația orașului continuă să se opună, prognoza noastră este următoarea: pe 1 februarie, pe străzile orașului se vor afla nouă mii de tone de gunoi sau aproximativ 105 kilograme de deșeuri per locuitor”, spune Dumitru Rusnac. 

Salubrity Solutions este și gestionar al poligonului de colectare a deșeurilor. Potrivit lui Rusnac, compania a acceptat să preia gestiunea poligonului în anul 2012, la rugămintea autorităților municipale, nu din inițiativă proprie. Acum, Primăria satului Biliceni, care a și-a redobândit recent dreptul la proprietate asupra acestui teren, prin intermediul instanței de judecată, cere de la agentul economic să i se achite 1,9 milioane de lei, pentru arenda terenului pe parcursul ultimilor doi ani. 

La rândul său, Salubrity Solutions a cerut ca Primăria să-i întoarcă banii pe care antreprenorul i-a investit în lucrări de întreținere a poligonului, estimate la circa 20 de milioane de lei. Într-un final, Primăria Biliceni și agentul economic au ajuns la o înțelegere. Aceștia au încheiat un acord amiabil prin care Primăria Biliceni va rambursa agentului economic 16 milioane de lei. 

„Primăria Biliceni a introdus un tarif pentru sortarea gunoiului la o rată de 0,33 lei per kilogram de deșeuri, iar din aceștia 0,25 lei se alocă rambursării investițiilor. Restul fondurilor vor rămâne satului pentru îmbunătățirea și menținerea situației ecologice la nivel acceptabil”, spune primarul satului Biliceni.

Primarul satului susține că s-a adresat autorităților municipale din Bălți să găsească o soluție de înlocuire a operatorului, în condițiile în care Salubrity Solutions intenționează să se retragă, „dar autoritatea municipală refuză orice dialog”.

La rândul său, Igor Șeremet, viceprimarul orașului Bălți susține că nu poate să comenteze situația, din motiv că la Primăria orașului nu există o adresare oficială din partea concesionarului și a Primăriei Biliceni cu privire la acest subiect. 

Poligonul de colectare a deșeurilor din preajma satului Biliceni a fost deschis acum 35 de ani. 

Salubrity Solutions a preluat serviciul de colectare și transportare a deșeurilor din Bălți în anul 2012. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.7342 -0.8298%
USD USD 16.6902 -0.4628%
RUB RUB 0.2958 0.2712%
RON RON 4.4489 -0.8226%
UAH UAH 0.6178 -1.3414%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

19 feb, 22:20 //

Foto: Publika.md Femeia înjunghiată ieri în cartierul Telecentru era interpretă și model, iar soțul ei, care și-a pus capăt zilelor, era medic stomatolog

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)

22 ian, 10:23 //

Foto: Facebook Jurnalista rusă, oprită pe Aeroportul din Chișinău, despre situația din R. Moldova: „Țara copiilor părăsiți!” (VIDEO)