Logo Realitatea.md

Bălan: Autoritățile moldovenești solicită retragerea imediată a trupelor ruse din stânga Nistrului. GOTR încalcă suveranitatea Moldovei

26 Decembrie 2017, 06:40 // Politica

Autoritățile moldovenești solicită retragere imediată și necondiționată a forțelor militare ruse de pe teritoriul regiunii transnistrene chiar de la finalizarea conflictului din 1992. Despre aceasta a vorbit vicepremierul pentru reintegrare Gheorghe Bălan în cadrul unui interviu pentru Publika.md.

Foto: karadeniz-press.ro

„Când vorbim despre retragerea forţelor militare ruse din grupul operativ, al trupelor ruse, sau fosta armata a 14, după cum este cunoscută de majoritatea populaţiei, aici poziţia autorităţilor moldoveneşti nu s-a schimbat de la finalizarea conflictului. Noi solicităm retragerea necondiţionată şi imediată a acestor forţe de pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv şi a muniţiilor care sunt depozitate în zona Cobasna, în acest sens toate dimersurile şi adresările sunt făcute şi vor fi făcute în continuare până la atingerea acestui obiectiv”, a declarat Gheorghe Bălan.

Acesta a subliniat că prezenţa militară străină fără de acceptul autorităţilor moldoveneşti încalcă flagrant statutul de neutralitate a Republicii Moldova, suveranitatea Republicii Moldova şi în acelaşi timp, impiedică procesul de reglementare. 

„Considerăm că acest lucru, aceasta retragere ar contribui destul de mult sau important la trecere la discuţie mai serioasă, inclusiv şi pe statutul pentru regiunea transnistreană”, a menționat vicepremierul.

Realitatea.md amintește că trupele GOTR efectuează deseori exerciții militare cu blindate, tancuri și echipamente speciale.

Militarii ruși sunt gata de „forțare” a Nistrului: Au pregătit blindatele și corturile (FOTO)

Trupele rusești din Transnistria nu au ”odihnă”! Lunetiştii continuă exercițiile militare

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5890 0.2097%
USD USD 17.0250 0.3229%
RUB RUB 0.2611 0.8887%
RON RON 4.1973 0.1862%
UAH UAH 0.6065 0.2148%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile