Logo Realitatea.md

Barajul Stânca-Costești, pregătit pentru situații de urgență. A fost consolidat printr-o investiție europeană de peste 9 milioane euro (GALERIE FOTO)

24 Octombrie 2017, 13:07 // Economie
// Autor:  
Tatiana Marcu

Uniunea Europeană a investit peste 9,2 milioane de euro în consolidarea barajului de la Stânca - Costești, construit pe râul Prut, la frontiera dintre România și Republica Moldova, banii fiind oferiți prin Programul Operațional Comun România — Ucraina — Republica Moldova 2007 — 2013. 

Acesta a fost cel mai mare proiect vizitat de Caravana jurnaliștilor din cele trei țări, în perioada 16-22 octombrie curent. Proiectul intitulat "Prevenirea și protecția împotriva inundațiilor în bazinele superioare Siret și Prut, prin implementarea unui sistem modern de monitorizare cu stații automate — East Avert", a avut ca beneficiari Agenția Apele Moldovei din Republica Moldova, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor din România, Administrația Bazinală a Apelor Prut, Administrația Bazinală a Apelor Siret, Institutul Național de Hidrologie și Managementul Apelor, dar și Departamentul Resurselor de Apă din Bazinul Prut-Nistru din Ucraina și Centrul Regional de Hidrometeorologie din Cernăuți — Ucraina.

Prioritatea de bază a proiectului a fost rezolvarea în comun a unor aspecte de mediu, inclusiv pregătirea pentru situații de urgență. Totodată, asigurarea unui nivel ridicat de monitorizare cantitativă a bazinelor râurilor Siret și Prut, inclusiv a principalelor infrastructuri hidraulice precul Barajul și Rezervorul Stânca-Costești, pentru prevenirea și protecția împotriva inundațiilor și a evenimentelor de poluare accidentală.

Astfel, prin această investiție s-a reușit achiziționarea unui echipament tehnci: 26 sisteme hidrometrice automate, 24 stații automate de monitorizare, un dispecerat național de alertare, un centru de prognoză național cu capacități funcționale îmbunătățite și mai multe centre de alergare în diferite orașe din Republica Moldova, România, Ucraina.

Prin acest proiect, autoritățile din România au finanțat lucrările de punere în siguranță a deversorului barajului Stânca-Costești, afectat de viiturile puternice de pe Prut din 2008.

"Prin proiectul East Avert s-a modernizat, s-a pus în siguranță deversorul de ape mari al barajului, care a avut de suferit în anul 2008, fiind inundată galeria de comandă pentru stavilele de pe deversor", a declarat jurnaliștilor directorul barajului Stânca, Mircea Vucovici.

La rândul lor, autoritățile moldovene au consolidat digul de pe partea stângă a barajului, care la fel a fost afectat de inundații.

"În 2008 am avut cea mai mare viitură de pe râul Prut, fiind o infiltrație în corpul barajului de circa 40 litri pe secundă. Nivelul normal al apei în baraj s-a ridicat atunci cu circa opt metri în înălțime. După această inundație s-a luat decizia de a face o reparație capitală. După construcția barajului, aceasta este cea mai mare investiție. Investiția a fost de 1,88 milioane de euro", a menționat administratorul Nodului Hidrotehnic Costești, Vasile Cojocari.

Barajul Stânca Costești a fost construit în perioada 1973 — 1978 în baza unei colaborări între România și fosta Uniune Sovietică, având rolul principal de atenuare a viiturilor, în vederea evitării inundațiilor. Capacitatea maximă de acumulare este de 1,4 miliarde de metri cubi de apă și se întinde pe o suprafață de 6.950 hectare. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0693 -0.2282%
USD USD 18.3389 0.9246%
RUB RUB 0.2328 2.3297%
RON RON 4.1569 -0.2136%
UAH UAH 0.6624 2.3328%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
27 mar, 12:16 //

Foto Simbol Examenele pentru clasa a patra au fost anulate. Se discută acest lucru și pentru bacalaureat și cel de finalizare a gimnaziului (VIDEO)

26 mar, 21:21 //

Bugetarii vor sta acasă 9 zile, cu excepția angajaților medicali și a forțelor de ordine. Scopul măsurii aplicate, îndemnul și rugămintea lui Chicu

26 mar, 15:04 //

Foto: realitatea.md Cristina Țărnă, fiica directorului demis al Spitalului Republican, oferă detalii despre acțiunile tatălui ei, în cazul medicilor testați la un laborator privat

27 mar, 09:44 //

Foto: ambulanta.md A murit un medic din cadrul CNAMUP. Femeia era infectată cu coronavirus

27 mar, 19:39 //

Cum un primar de la noi a ajuns subiect în presa din România, după o decizie pe care a luat-o împotriva răspândirii coronavirusului

27 mar, 12:45 //

Constantin Țuțu s-a predat la frontieră. A fost reținut. Va sta în carantină 14 zile

29 mar, 12:45 //

Indignarea rudelor femeii de 79 de ani, răpusă de Coronavirus: A murit și a murit, luați-o, cumpărați locul, înmormântați-o și cu aceasta s-au terminat aprecierile eroismului ei

01 apr, 13:12 //

foto: army.md (FOTO) Cum arată acum Centrul COVID-19 Chișinău, care trebuia deja azi să înceapă a primi pacienții suspecți cu Coronavirus

31 mar, 19:54 //

Foto simbol Încă trei localități vor fi în carantină! Polițiștii și militarii au indicația să restricționeze circulația persoanelor

30 mar, 08:29 //

Radu alături de soţie şi cei doi copii Fiul unui erou al războiului transnistrean, obligat să se mute din România, fiindcă nu i se acordă cetăţenia