Logo Realitatea.md

Bashar al-Assad: Armata rusă este ”necesară în Siria pe termen lung”

27 Iulie 2018, 16:09 // În lume

Preşedintele sirian Bashar al-Assad consideră că prezenţa forţelor ruse în Siria este necesară pe termen lung şi nu doar în lupta împotriva terorismului, conform news.ro. 

Foto: Al-Manar

”Forţele armate ruse sunt necesare echilibrului în regiunea noastră, cel puţin în Orientul Mijlociu, până când evoluează echilibrul politic mondial. Iar asta ar putea să nu se întâmple, nu putem şti. Atât de importante şi necesare sunt (forţele ruse)”, a declarat al-Assad într-un interviu acordat presei ruse. 

Rusia şi Siria au încheiat pe o perioadă de 40 de ani acordul cu privire la baza militară de la Hmeimim, ceea ce arată că relaţia între cele două ţări este pe termen lung, a subliniat el, scrie agenţia rusă.

O întoarcere rapidă a refugiaţilor în Siria este principalul dosar aflat în discuţie între Damasc şi Moscova, a precizat preşedintele sirian.

”Invităm refugiaţii, mai ales pe sirienii care aveau întreprinderi aici, să se întoarcă în ţară”, a declarat el.

Al-Assad evocă de asemenea soarta Căştilor Albe – salvatori care operează în zone rebele, pe care-i acuză că sunt de fapt un paravan al unei activităţi ostile regimului.

”Soarta Căştilor Albe este aceeaşi cu a oricărui alt terorist”, a declarat el. ”Ei au două posibilităţi: să depună armele şi să beneficieze de amnistie, aşa cum s-a întâmplat în ultimii patru din cinci ani, sau să fie lichidaţi ca orice alt terorist”, a continuat el.

Israelul şi ţări din occident au contribuit la evacuarea a 422 de Căşti Albe şi membri ai familiilor lor din Siria către Iordania, săptămâna trecută, însă alţii nu au reuşit să fugă din cauza unor baraje rutiere instalate de militari sirieni şi înaintării unor jihadişti din gruparea Statul Islamic (SI) în regiune.

AJUTOR FRANCEZ ÎN GHOUTA DE EST

Pe de altă parte, Semiluna Roşie siriană a început joi să distribuie un ajutor umanitar furnizat de Franţa Ghoutei Orientale, un fost bastion rebel la poarta Damascului, bombardat intensiv de regim în martie-aprilie, înainte să cadă după cinci ani de asediu, scrie AFP.

Instituţia a anunţat pe Twitter începerea distribuirii, cu ajutorul ONU, a 3.840 de pături, 572 de kituri de bucătărie şi corturi în această regiune aflată de-acum sub controlul forţelor lui al-Assad.

”Şapte camioane cu ajutoare au venit în oraşul Duma. Ajutoarele sunt descărcate sub supervizarea ONU, în centrul Semilunei Roşii siriene, după care sunt distribuite altor oraşe şi localităţi din Ghouta”, a declarat pentru AFP o sursă de la Semiluna Roşie.

Această operaţiune umanitară este ”desfăşurată în comun cu Rusia”, preciza miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului francez de Externe.

Rusia a intervenit militar în Siria în 2015, în susţinerea regimului al-Assad. Ea a susţinut ofensiva sângeroasă a regimului de recucerire a Ghoutei de Est după un lung asediu şi un adevărat potop de foc.

Această operaţiune umanitară comună este o premieră între o ţară din Occident şi Rusia, de la începutul războiului în Siria, în 2011.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5491 0.7810%
USD USD 17.2140 0.2837%
RUB RUB 0.2679 2.1739%
RON RON 4.1133 1.0316%
UAH UAH 0.6345 -0.8129%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile