Logo Realitatea.md

Bilanţul percheziţiilor, în dosarul „Lăstăraş”: Bani, 8 imobile, 10 automobile, arme și vile date în chirie la o bază de odihnă (FOTO)

26 Octombrie 2018, 10:15 // Societate

Bani, apartamente, maşini, arme, o bază de odihnă la Vadul lui Vodă, o şcoală privată şi alte afaceri, care aparţin familiei fostului şef al AO „Lăstăraş”, Dorian Bogașevschi – sunt bunurile care au fost supuse percheziţiilor de către ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie.

În cadrul acţiunilor de urmărire penală, peste jumătate de milion de lei, în diferită valută, au fost ridicaţi de la domiciliul bănuitului – bani provenienţa cărora urmează să fie stabilită.

Ca să efectueze acţiunile de urmărire penală, ofiţerii CNA au fost nevoiţi să forţeze uşa de la intrarea în apartamentul bănuitului, deoarece acesta s-a baricadat în casă, refuzând să se conformeze cerinţelor legale.

Intervenţia echipei speciale a CNA a fost necesară şi pentru a intra în sediul Asociaţiei „Lăstăraş” care se află în curtea grădiniţei 199. De la faţa locului, CNA a ridicat mai multe documente, contracte, înscrisuri, acte contabile etc. – toate acestea fiind relevante pentru anchetarea cazului sub toate aspectele.

Sursa foto: CNA

„La noi se lucrează totul legal. Asociația din cadrul instituției activează legal pe contract de arendă. Este o asociație obștească înregistrată la Ministerul Justiției, prestează învățământ complementar. Toate taxele se percep prin casiere sau bancă, părinții au contracte civile cu asociația și deja copiii beneficiază de învățământ. Taxe suplimentare în instituție nu se percep”, declara în luna mai 2018 pentru Realitatea.md Iana Ceaușceac, directoarea grădiniței nr. 199 și concubina lui Dorian Bogașevschi.

Amintim că ofiţerii CNA şi procurorii investighează modul în care mai mulţi părinţi, copiii cărora frecventează grădiniţa 199 „Lăstăraş”, au fost obligaţi să achite  sume între 1200 şi 1400 de lei lunar în fondul Asociaţiei pentru diferite activităţi. În afară de aceste taxe, părinţii achitau şi pentru alte necesităţi ale grădiniţei, iar dacă refuzau erau ameninţaţi cu transferarea copiilor în grupe slab dotate sau cu exmatricularea din instituţia preşcolară.

În prezent, ofiţerii CNA urmează să analizeze probele acumulate în urma percheziţiilor şi să demonstreze dacă banii colectaţi de la părinţi în perioada anilor 2015-2017 au fost folosiţi pentru procesul de educaţie şi instruire a copiilor sau în interesul personal al familiei bănuitului.

Menţionăm că, potrivit actelor ridicate în cadrul percheziţiilor, baza de odihnă „Mesteacănul”, al cărei proprietar este bănuitul, ar fi fost cumpărată în anul 2016, iar în perioada 2016-2017, pe teritoriul zonei de agrement au fost efectuate reparaţii. Totodată, ofiţerii de urmărire penală au identificat 10 automobile de model Mercedes, Jaguar, BMW, Pontiac, Audi, Fiat, care aparţin bănuitului cu drept de proprietate, precum şi mai multe arme.

Sursa foto: 999.md

Investigaţiile în această cauză continuă. CNA solicită persoanelor care au informaţii relevante pentru cauză sau care au avut de suferit de pe urma acţiunilor bănuitului, să se adreseze la Centrul Naţional Anticorupţie. 

CITEȘTE ȘI:

Ruslan Codreanu, despre dosarul „Lăstăraș”: Să te faci gospodar pe seama părinților nu este bine

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1545 0.0194%
USD USD 17.9087 0.4318%
RUB RUB 0.2800 1.0830%
RON RON 4.2325 -0.0213%
UAH UAH 0.6671 -0.2989%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile