Logo Realitatea.md

Bioinginerii – o necesitate în Moldova. Autoritățile promit să deschidă departamente de inginerie medicală pentru ca dispozitivele performante să nu se uzeze (VIDEO)

14 Martie 2017, 23:30 // Societate

Avem dispozitive medicale performante, dar nu are cine să îngrijească de acestea. În instituțiile medicale publice din țară activează doar 50 de bioingineri, de cinci ori mai puțini decât ar trebui.

Astfel, în lipsa lucrărilor de mentenanță preventivă, aparatajul medical se uzează mai repede, iar directorii de spitale sunt nevoiți să apeleze la specialiști din exterior, care iau bani grei pentru reparații.

Embed:

Institutul de Neurologie și Neurochirurgie din Chișinău este unul dintre spitalele care duce o lipsă acută de bioingineri. Cele peste 600 de dispozitive medicale sunt deservite de un singur specialist. Petru Croitoru spune că face față cu greu situației. „Încercăm să ținem piept tuturor problemelor și sarcinilor, dar nu este posibil din lipsa cunoștințele profunde în toată gama de dispozitive. Mentenanțele trebuie făcute, noi le facem, dar nu așa cum scrie cartea”, a explicat Petru Croitoru, inginer electronist, pentru Realitatea TV.

Atunci când bioinginerul nu știe cum să repare unele dispozitive medicale, administrația spitalului apelează la experții din exterior. Acest fapt creează disconfort pacienților și presupune costuri suplimentare. „Dacă se întâmplă niște probleme mai seriose, până vine cineva din afara țării durează. Suferă pacienții. Nu rămân ei fără ajutor, dar noi avem cheltuieli suplimentare, trimițându-i la alte instituții, unde sunt aparate similare”, a povestit directorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie, Grigore Zapuhlîn.

Situația este mai bună la Spitalul Clinic Republican. Acum jumătate de an, cu suportului unui proiect japonez, a fost deschis un departament de inginerie biomedicală. Au fost angajați șapte bioingineri, care au grijă de buna funcționare a celor peste 2.000 de dispozitive medicale din instituție. 

„Înainte era bisturiul, dar acum sunt aparate foarte sofisticate. Dispozitivele cer periodic lucrări de calibrare. Chiar acum inginerul nostru se ocupă de calibarea la niște pompe de perfuzie. Periodic ele pierd capacitatea de a lucra corect”, a explicat șeful Departamentului inginerie biomedicală a Spitalului Republican, Ulian Rotari.

Ministerul Sănătății promite că departamente de inginerie medicală vor fi deschise și în alte intituții medicale, iar pentru a aduce pe piață câți mai mulți bioingineri, autoritățile de profil vor apela la ajutorul Ministerul Educației și Ministerul Muncii.

„Având în vedere necesitatea stringentă de bioingineri, am făcut o solicitare către Ministerul Educației și Ministerul Muncii, ca să majoreze locurile de finanțare bugetară de la 20 la 40. Odată cu majorarea planului de admitere, noi, Ministerul Sănătății, ne obligăm să încheiem un contract cu Universitatea Tehnică ca, ulterior, să fie angajați în câmpul muncii”, a precizat șeful adjunct al Direcției medicamente și dispozitive medicale, Gheorghe Gorcea.

Începând cu anul 2006, bioingineria se învață la Universitatea Tehnică din Moldova. De atunci, aproximativ 150 de tineri au devenit bioingineri cu acte în regulă. Cei mai mulți dintre aceștia au ales, însă, să activeze în instituțiile medicale private, unde li se propune un salariu mai mare.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4181 0.0382%
USD USD 17.2037 0.0809%
RUB RUB 0.2264 0.1770%
RON RON 4.1911 0.0692%
UAH UAH 0.6051 -0.1815%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile