Logo Realitatea.md

Boc, boc... CNA la ușă! Care au fost cele mai răsunătoare rețineri din primăvara anului 2017

03 Iunie 2017, 19:45 // Societate
// Autor:  
Elena Putregai

Un bărbat a luat mită pentru perfectarea permiselor de conducere, o funcționară din cadrul Primăriei Drepcăuți a fost învinuită de exces de putere, un avocat a pretins bani pentru a influența anumiți judecători - cam așa a început primăvara 2017, însă ea a fost marcată abia pe data de 15 martie, atunci când ofițerii CNA și procurorii anticorupție au demarat un șir de percheziții la Ministerul Agriculturii.

Astfel, prima reținere răsunătoare a fost cea a lui Eduard Grama, pe atunci ministrul Agriculturii, bănuit într-un dosar privind încercarea de a înstrăina mai multe hectare de teren aflate în posesia Colegiului Național de Viticultură și Vinificație, din comuna Stăuceni, dosar în cadrul căruia, acum câteva luni, 12 persoane au fost reținute, printre care foști și actuali funcționari, avocați, juriști, un fost ministru al Justiției și alții. 

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a dezvăluit cine i-ar fi dat mită ministrului Agriculturii, Eduard Grama – VIDEO

Cinci zile mai târziu, președintele Igor Dodon a semnat decretul privind revocarea lui Eduard Grama din conducerea ministerului, fiind ulterior plasat în arest la domiciliu.

OFICIAL! Eduard Grama nu mai este ministru. Dodon a semnat DECRETUL de revocare a acestuia (DOC)

Pe data de 22 martie, ex-președintele Consiliului de administraţie al Băncii de Economii, Grigore Gacikevici, a revenit în izolator. Acesta a fost reţinut într-un nou dosar ce vizează fraudele de la BEM. Acesta este învinuit de încălcarea regulilor de creditare, în perioada în care se afla în fruntea Băncii, prin acordarea unui credit de 1.7 milioane de euro unui agent economic.

Nu au trecut decât două săptămâni de la reținerea ministrului Agriculturii, că ofițerii și procurorii anticorupție au bătut la ușa Ministerului Economiei, reținându-l pe viceministrul Valeriu Triboi. Procurorii au stabilit că bănuitul, abuzând de funcţia sa, prin intermediul unor terţe persoane, ar fi cumpărat de la SA Moldtelecom, fondator al căruia este Ministerul Economiei, un imobil în valoare de aproape 1 000 000 de lei, iar ulterior a dat clădirea în locaţiune, pe o perioadă de 10 ani, întreprinderii Furnizarea Energiei Electrice Nord. 

În continuarea intenţiilor sale, prin abuz de putere, bănuitul ar fi dat indicaţii unor factori de decizie ai întreprinderii să repare imobilul, dat în locaţiune, din contul acesteia. Potrivit documentelor administrate de anchetatori, pentru reparaţia clădirii au fost alocate 4 000 000 de lei. 

Viceministrul Economiei Valeriu Triboi și-a dat DEMISIA! Guvernul a acceptat-o

Între timp, ofițerii și procurorii anticorupție au continuat cu bancheri. Oleg Paingu, vicepreședintele MAIB a fost plasat în arest pentru 30 de zile, fiind învinuit că, abuzând de funcţia sa, ar fi dat indicaţii ilegale subalternilor săi să admită persoane neautorizate la gestionarea frauduloasă a conturilor bancare ale Biroului Național al Asiguratorilor de Autovehicule, aducând un prejudiciu de circa 15 milioane de lei.

Tot la început de aprilie, 19 persoane, printre care 3 primari, contabilul unei primării, 5 directori de gimnazii şi un director-adjunct de liceu, dar şi şefii şi angajaţii a 9 companii, au fost reținuți. Aceştia sunt bănuiţi de organizarea, prin coparticipare, a unor licitaţii dubioase, desfăşurate în cadrul unor proiecte investiţionale, scopul fiind favorizarea unor agenţi economici.  

Numele celor 19 persoane reținute de CNA pentru organizarea și coparticiparea la licitații dubioase

Probabil cea mai „zgomotoasă” reținerea a fost cea a fostului președinte de Criuleni, Vitalie Rotaru, care a încercat să se arunce de la etaj. Acesta a nimerit în vizorul celor de la anticorupție, după ce a pretins aproximativ 1 700 000 de lei de la câţiva agenţi economici, implicaţi în executarea unor proiecte investiţionale europene.

(VIDEO 18+) De la înjurături agresive… la leșin! Momentul în care Vitalie Rotaru este convins de mascații CNA să renunțe la tentativa de suicid

Exact a doua zi după Paștele Blajinilor, pe data de 25 aprilie, ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție au demarat un șir de percheziții și acțiuni de urmărire penală în dosarul parcărilor cu plată. În urma cărora, șapte persoane au fost reținute.

Este vorba despre viceprimarul municipiului Chişinău, Nistor Grozavu, şeful Direcţiei transport urban şi căi de comunicaţie, Igor Gamrețchi, un fost consilier municipal, Ghenadie Ivașcenco, administratorii a trei companii de parking, dar şi omul de afaceri, Alexander Pinchevsky, suspectat că ar fi gestionat din umbră mai multe companii participante la licitaţie, inclusiv cea câştigătoare.

CNA face „lumină” în dosarul parcărilor cu plată: licitații dubioase și depășiri de atribuții

De altfel, surpriză au fost perchezițiile de la Ministerul Transporturilor, ce au avut loc, pe data de 27 aprilie. În urma acestora, a fost reținut director general interimar al Administrației de Stat a Drumurilor, Veaceslav Teleman, dar și ministrul Iurie Chirinciuc, care a fost plasat în izolator pentru 30 de zile chiar a doua zi după reținere. Acesta este bănuit în cadrul unui dosar penal pornit pe fapte de corupție, în care sunt vizate și proiecte finanțate din fonduri europene.

CNA s-a infiltrat în biroul ministrului Transporturilor, Iurie Chirinciuc și a înregistrat ”înțelegerile” cu agenții economici. Limbaj necenzurat (VIDEO)

Ministrul Transporturilor Iurie Chirinciuc a fost suspendat din funcție! Răspunsul OFICIAL al autorităților

Cu toate acestea, reținerile care cu adevărat au marcat primăvara din acest an au fost cele din 25 mai, atunci când a fost reținut fostul deputat Chiril Lucinschi, fiul ex-președintelui Petru Lucinschi, învinuit în dosarul fraudei bancare, dar și primarul capitalei Dorin Chirtoacă, care figurează în dosarul parcărilor cu plată.

În urma audierilor efectuate de procurori şi administrării materialului probator s-a constatat că edilul i-ar fi dat indicaţii viceprimarului capitalei, Nistor Grozavu, care era preşedinte al Comisiei de selectare a companiilor ce urmau să implementeze proiectul parcărilor în municipiul Chişinău, să semneze contractul cu firma EME PARKLEITSYSTEM GmbH fără avizul Consiliului municipal. Actualmente, edilul se află în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Grozavu, revenit la Primărie, spune că Chirtoacă e vinovat de semnarea contractului dubios: „Am fost folosit la maximum!” (VIDEO)

Aceasta a fost retrospectiva celor mai importante rețineri, în special, a funcționarilor publici, care sunt implicați în scheme frauduloase, fiind suspectați în dosare de corupție și abuz de serviciu. Și atenție, vara abia a început...

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3855 0.0000%
USD USD 17.4778 0.0000%
RUB RUB 0.2737 0.0000%
RON RON 4.0577 0.0000%
UAH UAH 0.7329 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile