Logo Realitatea.md

BOMBĂ! Procurorul General: Vlad Filat a furat sute de milioane de dolari de la BEM

15 Octombrie 2015, 11:38 // Politica

Procurorul general, Corneliu Gurin, a făcut declarații bombă la ședința de astăzi a Parlamentului. Acesta a cerut ridicarea imunității parlamentare deputatului Vlad Filat, care ar fi implicat în frauda bancară de la BEM.

foto: www.europalibera.org

”Avem probe concludente cu privire la implicarea domnului Vlad Filat în frauda bancară. Prejudiciul este estimat la sute de milioane de dolari. Este vorba de o crimă deosebit de gravă, influențarea martorilor, distrugerea probelor”, a spus Gurin.

Potrivit lui Gurin, în perioada 2010-2013, Filat, exercitând funcția de prim-ministru, a extorcat și a primit de la directorul SRL ”Dufremol”, Ilan Shor, mijloace financiare, bunuri și servicii ce nu i se cuvin în sumă de 60 milioane de dolari pentru a facilita încetarea controalelor inițiate la SRL ”Dufremol” de către organele abilitate cu funcție de control, pentru a organiza numirea lui Ilan Shor în calitate de Consul Onorific al Republicii Moldova în Federația Rusă, pentru a asigura adoptarea de către Guvern a unei hotărâri prin care să se permită comercializarea produselor petroliere în regim duty-free, adică pentru a îndeplini acțiuni în exercitarea funcției sale precum și contrar acesteia.

De asemenea, în intervalul 2013-2014, Filat, urmărind scopul primirii ilegale a banilor, serviciilor, altor bunuri și avantaje pentru sine și alte persoane, susținând că are influență asupra persoanelor publice și cu demnitate publică din cadrul Guvernului și altor instituții, a pretins și a primit de la Ilan Shor personal și prin mijlocitor, bani, servicii și alte bunuri și avantaje în sumă de peste 190 de milioane de dolari SUA.

De asemenea, Vlad Filat ar fi asigurat numirea lui Ilan Shor în funcția de președinte al Consiliului de administrație a Băncii de Economii.

”Odată demarată ridicarea imunității, riscurile cresc. Sunt încrezător că doriți cu adevărat să tragem la răspundere persoana vinovată, indiferent de importanța pe care o are. Vă rog să manifestați responsabilitate. La rândul nostru, ne vom strădui să fim cât mai corecți. Am adus o mapă cu informații și copii de documente, care demonstrează probele acumulate. Important este că reușim să avansăm și să tragem la răspundere persoanele vinovate, indiferent de statutul lor”, a mai spus Gurin către parlamentari.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.6492 0.4627%
USD USD 17.2530 0.0853%
RUB RUB 0.2270 0.3981%
RON RON 4.2391 0.4955%
UAH UAH 0.6040 -0.1158%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile